Skip to main content

Naš ponos; Ovogodišnji IT natjecatelji podigli već užarenu temperaturu u Poreču

Poreč je ove godine od 15. do 17. svibnja ugostio i 50 škola te centara koji su sudjelovali na ovogodišnjem Državnom prvenstvu za učenike s intelektualnim teškoćama. Izvještaje s atletike i plivanja pripremile su IPL novinarke Petra Lazić i Ivona Kušec.

Zajedno sa svojim voditeljima u ranim jutarnjim satima ekipe su napustile hotel i uputile se prema Atletskom stadionu “Veli Jože”, gdje su obavile početno zagrijavanje. U ukupno 25 disciplina dječaci i mladići te djevojčice i djevojke na žarkom porečkom suncu borili su se za  prva tri mjesta i medalje, ali osim pobjednika, svi sudionici natjecanja dobili su počasne medalje.

Koliko je ovo natjecanje posebno svjedoče i osmjesi na licima natjecatelja, voditelja, organizatora i novinara koji su bili prisutni na događanju. Iako je za većinu Državno prvenstvo IT već standardna postaja, ove godine vidjeli smo i neka nova lica.

Jedna od njih je prof. Ines Bohaček koja je ove godine po prvi put na DP IT te ima sve pohvale za organizaciju i rekla je da joj je ovo „jedno od najemotivnijih, najiskrenijih natjecanja i zato će ga zauvijek pamtiti“.

Cijelom organizacijom i održavanjem ovakvog državnog prvenstva zadovoljna je i profesorica tjelesnog iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Snježana Štimac koja sudjeluje od samog početka na svim natjecanjima od atletike i plivanja do štafete. Ono što ističe kao najbitnije je održavanje ovakvog natjecanja svake godine u ovakvom formatu kako bi se djeca mogla socijalizirati te na neki način upoznati sa stvarnim svijetom, a državno prvenstvo im upravo to omogućuje.

Istovremeno se na bazenima Kantrida u Rijeci održavalo natjecanje iz plivanja.

Glasan smijeh i pljeskanje veselih natjecatelja ubrzo su podigli atmosferu na bazenu. Uzbuđeni, sa žarom u očima, natjecatelji su u 13 sati uronili u bazen i krenuli s natjecanjem u osam disciplina.

Natjecanje su otvorile djevojke i djevojčice koje su plivale 25m slobodno. Trudile su se do samog kraja i ostvarile izvrsne rezultate. Nakon toga, bazen su zauzele plivačice koje su se natjecale u leđnoj disciplini, a onda i prsno. Dječaci i mladići natjecali su se u leđnom i slobodnom plivanju.

Iako su svi bili izvrsni, prva tri mjesta u svakoj disciplini pripala su najboljim natjecateljima koji su dobili medalje zlatnog, srebrnog i brončanog sjaja. Dodjela utješnih medalja pokazala nam je koliko je ovo Državno prvenstvo drugačije i posebno. Sreća na licima djece i voditelja dokazuje da su zadovoljni organizacijom cjelokupnog natjecanja, a voditeljica ekipe iz Zadra, koja ima samo riječi hvale za cjelokupnu organizaciju i općenito Hrvatski školski sportski savez, dala nam je kratku izjavu nakon natjecanja.

„Dugi niz godina dolazim na prvenstvo i imam samo riječi hvale. Od organizacije, natjecanja, odnosa prema natjecateljima, pristupa, apsolutno svega. Uvijek se širi pozitivna energija i prijateljstvo i drago nam je što smo se nakon dvije godine ponovno dobili priliku sastati ovdje.”

U nastavku donosimo konačni poredak djevojaka i djevojčica i POVEZNICU na kojem možete vidjeti konačan poredak mladića i dječaka, a vas pozivamo da nas pratite na društvenim mrežama kako biste prvi imali najnovije informacije s natjecanja te da se bavite sportom i živite isti jer, svi ovogodišnji natjecatelji, a posebice današnji dokazali su nam da se na sportskim natjecanjima rađaju najljepše i najdugotrajnije uspomene!

Datum početka
17/06/2022
Datum završetka
16/08/2022