Skip to main content

Medicinari u školskom sportu: “Nedostaje nam praksa, pa su ovakve aktivnosti za nas odlične!”

Projekt Medicinari u školskom sportu provodi se u suradnji s medicinskim školama u Hrvatskoj i licenciranim medicinskim djelatnicima i nastavnicima. Ove su nam se godine na plivanju pridružile učenice Medicinske škole u Rijeci.

 

Medicinska škola u Rijeci sudjelovala je Državnom natjecanju u plivanju 2021. u sklopu projekta “Medicinari u školskom sportu”. Devet djevojaka smjera Medicinska sestra tijekom cijelog su dana budnim okom pratile situaciju na bazenu i bile spremne u svakom trenu priskočiti u pomoć. Razgovarali smo s Miom i Emom koje su nam ispričale o projektu i koliko je njima koristan. 

“Bile smo spremne zapravo na sve. Osim posljedica sporta, može se dogoditi da netko padne i pokraj bazena jer je sklisko, sportske ozljede na koje posebno trebamo paziti”, rekla je Ema. Djevojke su se sa svojim profesorima pripremili za intervencije koje bi mogle biti potrebne na bazenu Kantrida; poput gušenja, umora, nesvjestice, te bilo kakvih sportskih ozljeda koje bi mogle inicijalno sanirati.

Peti razred smjera Medicinska sestra za djevojke znači i praksa, koju ove godine nisu imale prilike ostvariti. “Covid nam je dosta toga uskratio, tako da nismo imali ni praksu u bolnici, ovo je prvi ovakav projekt i drago nam je da sudjelujemo. Naša škola uvijek sudjeluje u ovakvim projektima na svim sportovima.”

Osim što su iznimno potrebne za nas i naše sportaše, ovakve suradnje korisne su i za djevojke koje ovim projektom dobivaju vrijedno praktično iskustvo u svom budućem zanimanju.

Vesele se i budućim aktivnostima: “Voljele bismo vidjeti i druge sportove. Bilo bi fora vidjeti rukomet zbog stila igre i mogućnosti ozljeda”, rekla je Mia, a Ema je dodala: “Jako je lijepo vidjeti mlade u ovako velikom broju, tako nam je lijepo biti ovdje. Nije bilo ničega, pa je ovo zaista divna promjena.” 

Svih devet djevojaka bit će s nama tijekom cijelog natjecanja, i sigurni smo da će biti spremne na svaku situaciju, a da će naši sportaši mirno uživati u natjecanju znajući da su one pokraj bazena. 

Više o projektu pročitajte OVDJE.

Datum početka
30/11/2021
Datum završetka
02/12/2021