Skip to main content

IPL intervju | glavni instruktor HNS-a: „…svima smo enigma i jako sam sretan što sam dio toga.“

Napetu i razigranu atmosferu na Gradskome stadionu Cibalia u Vinkovcima, gdje se održalo Državno prvenstvo u mini nogometu za učenike i učenice petih i šestih razreda, popratili su u srijedu i članovi Hrvatskog nogometnog saveza, s kojim je Hrvatski školski sportski savez nedavno potpisao sporazum o suradnji. Suradnja s Hrvatskim nogometnim savezom školskome sportu otvorila je nove mogućnosti da se učenicima omogući što kvalitetnija oprema i bolji uvjeti za odigravanje utakmica i organizaciju turnira.

Podržavajući mlade nogometaše i nogometašice, a možda i neke buduće nogometne zvijezde, Marin Smoje, instruktor Hrvatskog nogometnog saveza središta Osijek, Petar Krpan, glavni instruktor Hrvatskog nogometnog saveza i Josip Kuterovac, član izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, dodijelili su učenicima medalje.

 

Petar Krpan glavni je instruktor Hrvatskog nogometnog saveza u kojem radi već desetak godina. Radi predselektivne aktivnosti od U12, U13 pa sve skroz do U20, svakodnevno uživa u svome poslu, zato što ga veseli rad s djecom i cijeli svoj život povezuje s nogometom.

Petar Krpan, glavni instruktor Hrvatskog nogometnog saveza

Kako biste opisali atmosferu ovdje, na Nogometnome stadionu Cibalia u Vinkovcima?

„Fenomenalno, kad vidim ovu djecu koliko su sretni, i dječaci i djevojčice. Evo baš smo sad gledali odličnu utakmicu za treće mjesto, a sad će biti finala. Okolo se navija, odlični su uvjeti tu na Cibalinom stadionu, tako da sve pozitivo i sve pet plus.“

Gledajući ove mališane kako uživaju u nogometu i sportu, bude li neke uspomene iz djetinjstva u Vama?

„Bude, naravno, svi smo mi tako kretali i onda smo došli do nekog, ajmo reći, profesionalizma. Ali prije toga svi prolaze ove školske aktivnosti, koje smo imali i mi, sva ta natjecanja kroz županije pa do središta i cijele Hrvatske, tako da mi je lijepo opet malo biti dio toga i vidjeti ove curice i dječake kako se vesele u sportu.“

Petar Krpan i Ivan Dujić, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza

Gospodin Krpan jedan je od mnogih koji potiču važnost školskog sporta za djecu. Naime, školski sport djeci kroz zabavu i veselje pruža onaj prvi osjećaj sportskog duha, fair play način igranja, prva natjecanja i nova prijateljstva. U školskome sportu djeca stječu prva iskustva za buduća veća natjecanja i potiče ih se da se bave sportom i uživaju u njemu, bilo to rekreativno ili profesionalno.

Položaj hrvatskog školskog sporta u svijetu iz godine u godinu raste. Uključuje se više djece i omogućuju im se napetija i kvalitetnija natjecanja, zahvaljujući novim sporazumima kao što je sporazum o suradnji Hrvatskog nogometnog saveza s Hrvatskim školskim sportskim savezom. Kako raste položaj školskog sporta, tako raste i položaj hrvatskog nogometa u svijetu, potvrđuje gospodin Krpan.

Kako biste opisali položaj hrvatskog nogometa u svijetu?

„Mislim da sve govori naše zadnje Svjetsko prvenstvo, jako smo poznati u svijetu i nogomet nas čini najprepoznatljivijima, to pogotovo mene veseli pošto radim u HNS-u. Drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu, kad pogledamo od 23 igrača koja su bila na prvenstvu 22 su prošla naš sustav od U12 sve skroz do A reprezentacije i to nas čini jako jako posebnima. Ipak, kad razmislimo, država od četiri milijuna stanovnika i tako velike rezultate koje postižemo - svima smo enigma i jako sam sretan što sam dio toga.“

Kako biste usporedili hrvatske klubove s velikim europskim klubovima poput Real Madrida, Barcelone i drugih?

„Dobro, iako imamo još puno da dođemo do njih. Mi moramo prodavati mlade igrače, koji sazrijevaju onda u Europi i svijetu pa tako da smo još ovisni o tim nekim prodajama. Ne možemo iscrpiti igrače da budu u zrelim godinama pa da ih onda prodajemo, nego moramo što prije pošto financijski ne stojimo baš dobro kao svi ti veliki klubovi u Europi i u svijetu.“

Nogomet je jedan od najpopularnijih sportova u svijetu, ljudi većinom prate najviše nogomet. Što mislite zašto je toliko popularniji od ostalih sportova?

„Igra ga cijeli svijet, ja sam cijeli život u nogometu i sve gledam samo kroz nogomet tako da mi je drago što cijeli svijet prati taj sport i što je najgledljiviji na svijetu. Po meni sve najljepše o nogometu.“

"Danas ovdje imamo i djevojčice i dječake. Školski sport potiče ravnopravnost spolova u svim sportovima i ne ograničava ih prema predrasudama, no nažalost opće je poznato da je muški nogomet iznimno popularniji od ženskog."

Mislite li da će popularnost ženskog nogometa porasti s vremenom, hoće li se izjednačiti popularnost kako muškog tako i ženskog nogometa?

„Kod nas u Hrvatskoj smo u zadnjih par godina napravili jako veliki iskorak što se tiče ženskog nogometa, osnovali smo U15, U17 i lige za djevojčice tako da Hrvatski nogometni savez stvarno puno ulaže u ženski nogomet. Gledajući u zadnjih par godina uložili smo jako velike iznose u to općenito i povećao nam se veliki broj djevojčica registriranih u ženskom nogometu. Globalno je u svijetu, u određenim zemljama ženski nogomet možda čak i ispred muškog nogometa pa tako i mi pokušavamo dići nivo da ženski nogomet bude blizu muškog nogometa. Drago mi je zbog ovog i drugih natjecanja koja organiziramo vezano za djevojčice, želimo iz toga dobiti što više njih u ženskim nogometnim klubovima.“

Hrvatska je država koja mnogo ulaže u razvoj sporta i sigurni smo da će uz organizatore Hrvatskog školskog sportskog saveza i članove Hrvatskog nogometnog saveza, ali i ostalih hrvatskih sportskih saveza, hrvatski sport postići novu kvalitetu na svjetskoj razini.

Kiara Crnetić, IPL novinarka

Datum početka
02/07/2022
Datum završetka
31/08/2022