Skip to main content

Hrvatski veleposlanik u Kraljevini Belgiji podržao hrvatsku delegaciju na SheRuns međunarodnom susretu

Hrvatski ambasador u Kraljevini Belgiji, veleposlanik Josip Paro, posjetio je hrvatsku delegaciju u „sportskom selu“ trećeg dana međunarodnog susreta djevojaka u sportu SheRuns Active Girls' Lead koje se održava u Bruxellesu do 17. rujna 2022. godine.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem osam predstavnica, ali i mnogih volontera i koordinatora koji sudjeluju na događanju, a koji dolaze upravo iz Hrvatske. Upoznao je učenice novinarke sportskog edukativnog projekta „Igram, pišem, lajkam“ koje predstavljaju Hrvatsku na ovim događanjima, a saznao i više o sportskim i edukativnim programima Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Glavni tajnik HŠSS-a dr. sc. Ivan Dujić predstavio je aktivnosti i programe saveza te predstavio IPL učenice novinarke, ali i IPL volontere te ostale volontere i koordinatore događanja, od kojih su mnogi svoja prva sportska i volonterska iskustva imali upravo u hrvatskom školskom sportu.

Ambasador Paro razgovarao je i s jednom od finalistica IPL projekta, Nikom Baić, kako bi opisao Belgiju i svoja dosadašnja iskustva s hrvatskim sportom:

,,Belgijanci su vrlo česti turisti u Hrvatskoj i vole dolaziti u nju zbog prirodnih ljepota i ljubaznosti ugostitelja, stoga sa sigurnošću mogu reći kako imamo dobro razvijene odnose s njima.“

Osvrnuo se i na ovaj međunarodni susret i što je otkrio posjetom glavnog događanja:

„Također, ovo je europska godina mladih, stoga ovim događajem potičemo mlade djevojke na intenzivnije bavljenje sportom i njihovu upornost u istom. Priprema mladih za budućnost je jedan važan element u kreiranju bolje Europe i EU zbog toga i sama Belgija priprema mlade za budućnost na način koji oni zaslužuju. "

,,Nadam da će vijest o ovom događaju doći do što većeg broja djevojaka, kako u Europi, tako i u svijetu, te da će SheRuns ojačati sve žene i djevojke u sportu i one koje se njime žele baviti. Vjerujem da će ovaj događaj stvoriti bolji i ravnopravniji položaj žena u svijetu i time napraviti pozitivnu promjenu“, rekao je ambasador Paro.

„Igram, pišem, lajkam“ učenice novinarke u SheRuns eventu sudjeluju upravo kako bi predstavile svoj rad u školskom sportu i upoznale se s natjecanjima i događanjima Međunarodne školske sportske federacije (ISF) uoči potpisivanja sporazuma kojim hrvatski učenici novinari postaju dio medijskih ISF sekcija u proširenom programu. SheRuns program traje do 17. rujna 2022. godine s deset članova hrvatske delegacije. 

 

foto: HŠSS & ISF

tekst: Marija Bobinski i Nika Baić

Datum početka
16/10/2022
Datum završetka
15/12/2022