Skip to main content

Državno prvenstvo u odbojci: osnovnoškolci igraju sa srcem

Hrvatski školski sportski savez u Poreču je od 24. do 26. ožujka ugostio novih 48 ekipa mladih odbojkašica i odbojkaša na Državnom prvenstvu ŠSD-a Republike Hrvatske u odbojci za osnovne škole. Srednjoškolci su nas zadivili svojom igrom i sportsku dvoranu Intersport pretvorili u pravi centar odbojke na dva dana.

„Impresionirali su nas i svojim ponašanjem, profesionalnošću i fair playom, te isto to očekujemo i od osnovnoškolaca“, potvrđuju iz Saveza.

Uz mnoštvo nestrpljivih natjecatelja na tribinama prvenstvo je službeno otvoreno prve večeri u 20 sati. Otvorenje je počelo s par riječi dobrodošlice i ohrabrenja glavnoga tajnika HŠSS-a Ivana Dujića koji je svima poručio:

„Impresivno vas je vidjeti u ovako velikom broju. Srce nam je ispunjeno što vas možemo okupiti i pružiti vam još jedno novo sportsko iskustvo!“ U dobrodošlici našim mladim odbojkašima pridružila se i ambasadorica školskog sporta Samanta Fabris koja se javila videom iz Turske.

Natjecanje se održavalo u dvije različite dvorane na osam terena koji su orili navijanjem i veseljem. Kroz napete utakmice pratili smo naše odbojkaše i kroz razne emocije. Dvorane su bile ispunjene napetim i emotivnim uzvicima te dobrom i fair play igrom. Naši natjecatelji se nisu samo pokazali kao dobri, složni i srčani igrači već i kao pošteni mladi ljudi, te smo već u prvim trenutcima našega natjecanja imali 2 fair play kartona.

Cilj projekta Hrvatskog školskog sportskog saveza fair play karton je potaknuti igrače i profesore na poštenu igru i pravednost u sportu, ali i pokazati im da se svako dobro dijelo cijeni i računa, te ih povodom fer sportskih činova Tehnička komisija nagrađuje fair play kartonom. Misija HŠSS-a ka poštenoj igri potvrđena je s prvim osvojenim kartonom koji je komisija nakon uočenoga dobrog djela dodijelila Ivanu Horvatu iz Osnovne škole "Petar Zrinski" Jalžabet. Ivan je snažno smečirao u suparničkog igrača nakon čega je odmah potrčao na drugu stranu terena kako bi provjerio kako je i ispričao mu se. Dečki su se rukovali i dali si pet nakon čega su utakmicu hrabro nastavili.

Fair play karton također je dodijeljen i Osnovnoj školi Zrinski Nuštar. Dečki su se zagrijavali prije utakmice te primijetili da njihova suparnička ekipa iz Požege nije imala lopte za zagrijavanje. Dečki su priskočili u pomoć, te se dobrovoljno ponudili pomoći i nekoliko svojih lopti posuditi svojim suparnicima.

"Naravno da ćemo posuditi svoje lopte, da se svi zagriju prijateljski kako treba i da imamo jednak početak utakmice" poručio je Matej Penić, dobitnik fair play kartona.

U kategoriji dječaka ove godine u finalu su se natjecale ekipe OŠ Marina Držića, Zagreb i OŠ Slavka Kolara, Kravarsko. Dječaci male OŠ Slavka Kolara vrhunskom su igrom tijekom cijelog turniran odnijeli kući srebrnu medalju. Škola ponosna na njihov uspjeh pripremila je dečkima spektakularan doček pred školom. "Ovo je mala škola u maloj općini - ponosni smo što smo uspjeli biti generacija koja je Kravarskom donijela medalju" izjavili su dječaci.

Ovogodišnji pobjednik školskoj je odbojci već vrlo poznat. Dječaci OŠ Marina Držića, Zagreb odnijeli su svojem gradu još jedno zlato u sedmogodišnjem nizu.

"Uvijek imamo veliko poštovanje prema ostalim ekipama. Zato što znamo ako podcijenimo bilo koju ekipu to vodi u pora. Svjesni smo svojih kvaliteta i snage, no naprotiv tome ostajemo skromna i ponizna ekipa" s ponosom je rekao voditelj ekipe Karlo Butorac.

U kategoriji djevojčica susrele su se OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec i OŠ Vladimira Nazora, Vrsar u napetoj utakmici došli smo da državnog prvaka. Ove godine ta titula pripala je OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec. Velika grupa navijača iz Vrsara pridružila se u dvorani, a ponosni su roditelji potvrdili:

„Nakon ovakvih utakmica, ovo je srebro kao i svjetsko zlato!“

Kroz mnogo napetih utakmica, provedenog vremena u dvorani, puno znoja, servisa i smečeva došli smo da konačnoga poretka ekipa.

Djevojčice

1. OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec

2. OŠ “Vladimira Nazora”, Vrsar

3. OŠ Jurja Habdelića, Velika Gorica

Dječaci

1. OŠ Marina Držića, Zagreb

2. OŠ Slavka Kolara, Kravarsko

3. OŠ prof. Filipa Lukasa, Kaštel Stari

Svečanoj dodjeli medalja prisustvovali su Ugo Musizza, zamjenik gradonačelnika grada Poreča, Anita Donđivić, članica Tehničke komisije i Županijska tajnica Šibensko-Kninske županije te Ivana Orlić, Voditeljica državnih natjecanja HŠSS-a, koji su našim odbojkašima dodijelili njihove zaslužene medalje i proslavili s njima ovaj veliki uspjeh.

Hrvatski školski sportski savez zahvaljuje na svim lijepim trenutcima koje su im osnovnoškolci nam priuštiti na terenu i izvan terena. Sljedeće prvenstvo u atletici održava se na SRC Veruda u Puli s preko 1000 sudionika natjecanja već 4. travnja.

 

Tekst: Ema Dolić, IPL novinarka

Foto: Ema Dolić, Dora Pavić / Hrvatski školski sportski savez

Datum početka
24/03/2023
Datum završetka
26/03/2023