Skip to main content

Crveni tepih za učenike bicikliste

Crveni tepih za učenike bicikliste

Školski sportski savez grada Zagreba u suradnji s partnerima (I. gimnazija, IX. gimnazija, Osnovna škola Frana Galovića i Udruga „Sindikat biciklista“) pokreće edukativan projekt BICIKOM U ŠKOLU ili skraćeno „BUŠ“.

Kako tvrde u brošuri u projekt je uključeno 30 osnovnih škola. Biciklom u školu mogu učenici od 5. do 8. razreda, a nema prepreka da se u njega uključe i srednjoškolci. Glavnu uvjet sudjelovanja je posjedovanje biciklističke vozačke dozvole, sukladno članku 215. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Ukratko, djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Program osposobljavanja za vožnju biciklom, program biciklističkog ispita i obrazac potvrde propisuje ministar nadležan za poslove obrazovanja. Kako izgleda taj Program kojega je donijelo Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta 15.1.2016. možete vidjeti na stranici Narodnih novina (NN 5/2016).

U Savezu ističu da će ciljevi projekta biti smanjenje gužvi u prometu, podizati će se svijest o očuvanju okoliša, fizički vježbati te tu strast za vježbanjem prenijeti na roditelje.

U projekt će osim „analognog“ bicikla, koji je svoj život započeo još 1817. godine kada je šumar Karl Frieherr prvi puta sjeo na nešto što je sličilo na bicikl, uči i čudo modernog doba – aplikacija za mobitel.

I tako, ruku pod ruku, bicikl i app s mobitelom koji ima GPS lako ćete do škole za život , i pritom zbrajati svoje kilometre i dijeliti ih sa ekipom na društvenim mrežama.

Rekli bi, uzbudljivo, edukativno i epidemiološki usklađeno.

Nema razloga da se ne uključite, pedalirate, dijelite kilometre s prijateljima i brinete o zdravlju, kako svom tako i o obiteljskom.

Prva faza projekta počinje 1.veljače 2021. predstavljanjem projekta, analizom stanja i online edukacijom. Raspored druge i treće faze pronađite u brošuri.

I gdje je sada taj crveni tepih iz naslova?

U promotivnom dijelu projekta sve učenike koji s biciklom dođu u školu dočekati će na ulazu u školu crveni tepih. Primjereno zvijezdama, promotorima zdravog života, ekologije i prometne kulture.

Sretno!

Slika: Pinterest.ca