Skip to main content

"Atmosferu iz sportske dvorane ništa ne može nadmašiti" - navijanje u školskom sportu

Donosimo vam članak IPL novinarke Ivone Švaganović koja je svoja odbojkaška iskustva usporedila s našim sportašima i otkrila nam zašto je odbojka jedan od najglasnijih školskih sportova s mnogo navijanja i „dreke“.

Svima nam je u svakodnevnom životu vrlo potrebna motivacija, pa tako i sportu. Na ovogodišnjem Državnom prvenstvu u odbojci za osnovne i srednje škole vidjeli smo kako ekipe motiviraju jedni druge. Tu su razne navijačke metode poput pljeskanja, pjevanja, lupanja i vikanje motivirajućih riječi ekipi u terenu. „Dreka“ na terenu je jako važna jer podiže atmosferu i igrači osjećaju tu podršku i na neki način budu smireniji u igri.

Ekipa s klupe jedne utakmice rekla je: "Navijanje je nešto posebno. Atmosfera kakva je na terenu ne može se svugdje doživiti."

Kao bivšoj odbojkašici jasno mi je koliko navijanje pomaže igračima. Ako su igrači na klupi tihi i ne bodre ekipu, igrači se često izgube i ne osjećaju se kao da mogu pobijediti. Također je jako važno veseliti se za svaki osvojeni poen i podizati raspoloženje u igri. Međutim, veselje ne mora proizlaziti samo iz pobjede. U svemu je važno sudjelovati i samim time što ste imali priliku sudjelovati na jednom od ovakvih događanja je razlog za veselje. Barem su nam tako pokazali naši srednjoškolci u ovogodišnjem četvrtfinalu.

"Jedna od negativnih osobina igrača tijekom igre je da se ne znaju svi veseliti za svaki osvojeni poen i ne shvaćaju koliko to igračima mentalno stvara crtu da mogu pobijediti i da mogu igrati još bolje. Osobno mislimo da puno ekipa griješi kada se naljute na nečiju pogrešku. Baš kad se dogode greške, tada je tom igraču najpotrebnija podrška tima." rekle su igračice Slavonskog Broda.

Poseban doživljaj navijanja osjećamo u dvorani gdje se igraju školska natjecanja. Na takvim natjecanjima igrači se ne bore samo za svoje mjesto na postolju, nego i za medalju i pehar koji ide u njihovu školu. Tada igrači trebaju veću podršku nego ikada. Bore se za ponos svoje škole, a i grada. Navijači to znaju pa navijaju i za suparničke ekipe kao da su njihove.

 

Odbojka je tako potvrđeno jedan od najglasnijih sportova i u školski sport donosi atmosferu  koja se ne može svugdje doživjeti.

Ivona Švaganović, IPL novinarka

Datum početka
11/06/2022
Datum završetka
10/08/2022