Skip to main content

PLEŠI SA MNOM & POVIJEST JE ISPISANA - izvještaji

Izvještaji o natjecanju za osnovne škole by: Petra & Morana, IPL učenice novinarke

U nedjelju 6. veljače 2022. godine u dvorani Intersport u Poreču po prvi put je održano Državno prvenstvo u sportskom plesu za osnovne i srednje škole.  U svojem prvom izdanju okupilo je 42 ekipe koje su se natjecale u tri kategorije: umjetničkom, dvoranskom i urbanom plesu.

 

 

Predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikola Perković lijepim riječima dobrodošlice na otvorenju zaželio je uspjeh svim natjecateljima, ali i samom projektu.

Osnovne škole otvorile su natjecanje, a do finala je došlo 28 ekipa, od kojih se njih deset natjecalo u umjetničkom, pet u dvoranskom i 13 u urbanom plesu. Led su probile djevojčice iz Osnovne škole Kraljevica, koje su na kraju sa 62 boda završile na petom mjestu u kategoriju umjetnički plesovi. Pobjedu u toj kategoriji odnijela je Osnovna škola Dobriša Cesarić iz Požege s visokih 85 bodova. Drugo mjesto zaslužile su djevojčice iz I. Osnovne škole Čakovec, a treće mjesto zauzela zauzela je ekipa Osnovne škole Dubovac iz Karlovca. Intervju s pobjednicama iz Požege i mentorom pronađite na našim Instagram storijima.

 

 

U kategoriji dvoranskih plesova drugo i treće mjesto dijelo je samo jedan bod, pa je tako sa 73 boda Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog zauzela brončanu poziciju, srebrnu sa 74 boda Osnovna škola 22. lipanj iz Siska, a zlatnu sa 76 bodova Osnovna škola Sućidar.

O važnosti održavanja sportskog plesa u ovakvom formatu istaknuli su nam plesačica Marta i plesač Luka iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog: “Drago nam je što smo se plasirali u finale, puno smo radili i naporno trenirali. Sretni smo što smo došli danas ovdje u Poreč i imamo priliku natjecati se i družiti sa ljudima” rekla nam je Marta. Luku smo pitali kako se osjeća kao jedan od rijetkih dečkiju na ovom natjecanju i općenito kao dečko koji pleše: “Ja volim ovo što radim, znaju se dogoditi ružni komentari zbog toga što sam dečko koji pleše, ali ne obazirem se na njih i radim ono što volim!” 

 

 

Ono što vole rade i djevojke iz Osnovne škole Ljubo Babić iz Jastrebarskog, što su najbolje pokazale i osvajanjem prvog mjesta u kategoriji urbani plesovi. Drugo mjesto pripalo je Osnovnoj školi Zlatar Bistrica, a treće Osnovnoj školi Josipdol.

 

IPL novinarka Tea, uhvatila je naše nove državne prvakinje točno nakon nastupa, dok još nisu znale rezultate. Evo njihovih dojmova:

Ria - „Meni je bilo jako lijepo na današnjem natjecanju, mislim da su sve ekipe bile odlične i mi smo se jako zabavile. Bila je velika trema, ali evo sad je prošlo i svi se nadamo najboljem“.

Veronika - „Ja se doslovno još tresem, super smo bile, mi smo zadovoljne. Publika je bila zadovoljna svi su nas bodrili, čak mislim da imamo i konkurenciju. Moramo se samo nadati i čekati rezultate“.

Lana - „Mislim da je bilo odlično, sve smo umorne i iscrpljene, ali rasturile smo“.

Paola - „Mogu reći da je bilo fenomenalno. Jako smo se umarale tijekom koreografije i taj jedan povik kada su nas svi bodrili usred nastupa nas je povukao da idemo dalje“.

Eva - „Nema se puno što za reći, ponosni smo i zadovoljni, predobro smo otplesali; kako god prođe bit će dobro“.

Gloria - „Ja sam ostala bez riječi jer sam pred kraj koreografije već i zaboravila da smo na pozornici. Sva ta podrška nam je puno značila i sve ekipe su jednostavno bile savršene te se veselim budućim nastupima“.

Natjecanje u sportskom plesu zasluženo je priznato na svjetskoj razini, te nam je u Poreč donijelo izvrsne plesne točke, plesače i plesačice iz svih dijelova Lijepe Naše te zabavu, jer ipak važno je sudjelovati i zabaviti se, zato pleši sa mnom – zaplešimo i sljedeće školske godine! 

novinarka: Petra Lazić

 

 

Povijest je ispisana – imamo nove državne prvake

Smijeh, suze, tuga, radost. To su emocije. To je ples. To je ono što je ovoga vikenda obilježilo prvo Državno natjecanje u sportskom plesu za osnovne i srednje škole. U dvorani Intersport u Poreču ove nedjelje, 6. ožujka 2022., mladi plesači i plesačice iz svih dijelova Hrvatske pisali su povijest.

U 8:00 sati voditeljica natjecanja predstavila je predsjednika Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikolu Perkovića koji je potom najavio prvo ikada natjecanje u sportskome plesu. Natjecanje su otvorili predstavnici osnovnih škola. Snage u plesu odmjerilo je 28 ekipa osnovnoškolaca podijeljenih u tri kategorije; umjetnički, dvoranski i urbani ples. Kako bi stigle do ovoga natjecanja, ekipe su se prvo morale plasirati kao najbolje na razini škole, a zatim i županije.

Plesne skupine činilo je od četiri do šest člana koji su na pozornici djelovali kao jedno. Aktualnim pjesmama i zanimljivim kostimima pridobili su simpatije publike, a stručnom žiriju u ruke stavili tešku odluku kome li će po prvi puta u povijesti pripasti naslov državnih prvaka Hrvatske u sportskom plesu.

Dok se žiri povukao u svoje odaje kako bi donio konačnu odluku, na plesnoj pozornici spontano su se počeli skupljati plesači i izmjenjivati plesni koraci. Da ples povezuje ljude, povećava osjećaj zajedništva i pruža dobru zabavu, još jednom je potvrdilo ovo natjecanje kada su i svi sudionici zajedno zaplesali.

Nakon kratke pauze stručni žiri dodijelio je bodove. S najviše bodova u kategoriji umjetničkih plesova za osnovne škole pobjedu je odnijela ekipa OŠ Dobriša Cesarić iz Požege. Ekipa OŠ Sućidar kući je sa sobom ponijela zlato iz kategorije dvoranskih plesova, a prvaci urbanih plesova bili su učenici OŠ Ljubo Babić iz Jastrebarskog.

Detalje i poredak ekipa po bodovima možete pronaći OVDJE.

Iskrene čestitke pobjednicima, svim sudionicima, ali i organizatorima ovoga posebnog događaja. Neka one koji nisu osvojili najbolja mjesta ovo ne obeshrabri jer su samim dolaskom na Državno prvenstvo pobjednici. Ovo je jedno od mnogih ovakvih natjecanja što samo ostavlja prostora za napredak već iduće godine. Do tada s nestrpljenjem iščekujemo i naredna natjecanja koja nas očekuju u nastavku ove školske godine.

Novinarka: Morana Škrtić

Datum početka
03/03/2022
Datum završetka
06/03/2022