Skip to main content

Utjecaj korona virusa na sport i svakodnevnicu

UTJECAJ KORONA VIRUSA NA SPORT I SVAKODNEVICU

Krajem prošle godine svi smo u veselju iščekivali 2020. godinu, donijeli novogodišnje odluke, planirali svoje rođendane, putovanja, natjecanja… ne znajući što nam ona donosi. Godina je donijela virus, ali ne treba kriviti godinu. Osobno mislim da ga je Majka priroda priredila kako bi razrijedila ljudsko stanovništvo koje ju svakodnevno uništava. Virusom je zaražen gotovo cijeli svijet. Donosi bolest od koje umiru stotine tisuće ljudi dnevno. To je virus zbog kojeg smo tjednima zatvoreni u kućama. Zatvoreni iz preventivnih razloga. Kod kuće smo sigurni.

PROMJENA NAČINA ŽIVOTA

Bila je subota. Došla sam na trening vesela i puna energije ni ne sluteći što nas čeka. Trenerica nam kaže kako je ovo vjerojatno zadnji trening prije uvođenja mjera prevencije korona virusa. Objašnjava nam kako je to neophodan čin. „Vjerojatno ćete morati trenirati od kuće. Osim toga, državni turnir je također upitan.“ Rečenica koja me duboko pogodila. U tom trenutku nad glavom mi se pojavilo stotinu upitnika. Tijelom i umom mi je zavladao strah. Je li taj virus zaista tako opasan? Što se događa? Znači li to da neću viđati svoje prijatelje? Što će biti s nastavom? Do kad će „to“ trajati? Mnoštvo pitanja, a nigdje odgovora.

Korona virus usporio je užurbani način života. Doveo nas je do promišljanja o tome koji su zapravo naši prioriteti. Posljednjih mjeseci nemoguće je izbjeći medijske sadržaje vezane uz epidemiju. Virus uzima živote, ali i novac. Europu i svijet zahvatila je epidemija koja se ne pamti desetljećima.

 Odgoda svih okupljanja, održavanje digitalne nastave, odlazak u trgovine dvaput tjedno, socijalna distanca, suzdržavanje od bliskih tjelesnih kontakata među ljudima i uvođenje propusnica za napuštanje mjesta stanovanja su samo neke od mjera koje su uvedene u naš svakodnevni život.

KORONA VIRUS UTJEČE I NA SPORT

Na kocku su stavljena brojna narodna i međunarodna natjecanja. Primjerice, Olimpijske igre u Tokiju održat će se godinu dana poslije dogovorenog termina kao i Svjetska prvenstva u atletici, stolnom tenisu, Formula 1, brojni maratoni te mnoštvo državnih natjecanja u Hrvatskoj. Odgođena su, nama možda i najvažnija, školsko sportska natjecanja. Djeca su se cijele godine pripremala na Državna prvenstva, ali im je jedan nevidljiv virus poremetio planove. Posljednje održano školsko sportsko natjecanje bilo je Državno prvenstvo u košarci. Nakon njega, planirana su Državna prvenstva u krosu, atletici, futsalu, rukometu, odbojci i stolnom tenisu. Sportaši sada održavaju kondiciju kućnim treninzima u nadi da će se prvenstva ipak održati. Kako će izgledati sportska okupljanja nakon završetka epidemije?

ŠTO NAM DONOSI BUDUĆNOST?

Znamo li zaista cijeniti ono što imamo? Koji su naši prioriteti sada? U trenutku pisanja ovog teksta u Hrvatskoj je 867 zaraženih. Koliko ih je dok čitaš ovo? Vidiš, broj se promijenio. I još će se mijenjati. Ne znamo do kada, ali zasigurno hoće.

Pitam se što nam budućnost nosi. Budimo svjesni da ovime postajemo dio povijesti. Sve će na kraju biti dobro, a ako ne bude, znači da nije kraj! J

IPL novinarka: Lucija Grdur (SMŽ)

Izvor: www.latimes.com