Skip to main content

OTKAZE NISU PODIJELILI SAMO LJUDIMA, NEGO I VELIKIM NATJECANJIMA

OTKAZE NISU PODIJELILI SAMO LJUDIMA, NEGO I VELIKIM NATJECANJIMA

Novi virus zavladao je svijetom te nas dovodi pred ekonomsku i gospodarsku krizu. Covid-19, poznatiji kao korona virus svakog dana uzima sve više ljudskih života te ostavlja tragove na ekonomiji, gospodarstvu pa tako i sportu.

Zbog korona virusa došlo je do otkazivanja velikih svjetskih i međunarodnih natjecanja. Jedno od tih natjecanja su olimpijske igre koje su se trebale održati krajem srpnja 2020. godine u Tokyu, ali odlukom Međunarodnog olimpijskog odbora i organizatora igre su odgođene te je novi datum početka olimpijskih igara 23. srpanj 2021. godine. Ovom odlukom Tokyo je postao prvi grad u povijesti modernih olimpijskih igara, u kojem natjecanja nisu održana prema predviđenom datumu, isključujući godine u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, kad su olimpijske igre morale biti otkazane.

Izvor: https://weburbanist.com     

Također, otkazane su posljednje utrke Svjetskog kupa u slalomu i veleslalomu za skijaše koje su se trebale voziti u Kranjskoj Gori od 19. do 23. ožujka, Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici, koje se trebalo održati u Nanjingu između 13. i 15. ožujka, odgođeno je do iduće godine. Odgođeno je Svjetsko prvenstvo u kuglanju (Svjetsko pojedinačno prvenstvo seniora, Svjetsko prvenstvo mlađih seniora U23 i Svjetski kup juniora U18) koje se trebalo održati od 8. do 24. svibnja 2020. u poljskom gradu Tarnowo Podgorne, novi predviđeni datum SP-a je od 30. listopada do 14. studenoga.

Zatim, odgođene su sve utakmice Lige prvaka i Europa lige kao i sve ostale utakmice pod okriljem UEFA-e. Hrvatsku nije zaobišao coronavirus tako da je otkazana i Prva hrvatska nogometna liga.

Još jedna velika liga prekinuta je do daljnjega, a to je NBA liga kao i ABA liga. FIBA je do daljnjega prekinula svoja natjecanja: Ligu prvaka, Euro ligu košarkašica i Fibin Euro kup. Također, u ožujku ove godine trebalo se održati  ISF svjetsko školsko prvenstvo u košarci za učenike mlađe od 15 godina u Zadru, ali prvenstvo je odgođeno za studeni ove godine.

Otkazana su i veliki teniski turniri, čak njih 34. Najpoznatiji otkazani turniri su Roland Garros koji se zbog pandemije s kraja svibnja prebacio na rujan, US Open koji je zakazan za kraj kolovoza te Wimbledon koji još nije dobio novi datum održavanja.

Covid-19 zahvatio je i profesionalne sportaše, a popis zaraženih sportaša ovim virusom dulji je svakog dana. Njihovi obožavatelji su u brizi, ali šalju poruke ohrabrenja svojim ,,idolima“. Jedan od zaraženih je Daniele Rugani, profesionalni nogometaš koji igra kao branič u poznatom talijanskom klubu Juventus te u reprezentaciji Italije. Zaražen je i Callum Hudson – Odoi, nogometaš Chelsea-ja kao i trener Arsenala, Mikel Arteta. Prvi hrvatski sportaš zaražen korona virusom je Toni Filipi koji se zarazio na kvalifikacijskom boksačkom turniru u Londonu.

Još uvijek se borimo protiv ove teške bolesti koja je zahvatila svijet, ali dobro uvijek pobjeđuje za jedan posto. Ne gubimo nadu nego budimo složni i jaki kao naši nogometaši na svjetskom prvenstvu 2018. godine i borimo se do samog kraja.                                     

 IPL novinarka: Nika Baić