Skip to main content

Tjedan fair playa u mojoj školi 2022/2023

Provedba projketa Tjedna Fair playa u mojoj školi u školskoj godini 2022./2023.

Tehnička škola Zagreb

Cilj projekta Tehničke škole Zagreb je obilježavanje 3. Međunarodnog fair play dana, 7. rujna 2022. godine. Prigodnim plakatima i animacijom poticali smo učenike na sudjelovanje u međurazrednom futsal turniru. Učenici su položili fair play prisegu prije početka turnira. Kroz utakmice u duhu fair play-a prezentirali su nogometne vještine i primjereno navijali za svoj razred.
Mentori su prevenirali sve oblike neprihvatljivog ponašanja, njegovali pozitivne međuljudske odnose te kvalitetno provodili slobodno vrijeme s učenicima.
Kroz rujan i listopad, poštujući fair play bonton, odigrano je ukupno 25 utakmica uz sudjelovanje svih razrednih odjeljenja škole.
Finalna utakmica je odigrana 19. listopada pred velikim brojem navijača. Prvo mjesto zasluženo je osvojila ekipa 4.p1, drugo mjesto pripalo je 2.p3 i treće mjesto 2.p1 razredu. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Filip Kranjčević.
Nakon podjele medalja, uručen je veliki prijelazni pehar pobjednicima turnira.

Rezultati projekta objavljeni su na web stranici škole.

Mentori: Jadranko Milanović, prof. i Robert Kovačev, prof.

Osnovna škola Iver, Zagreb

Sudjelovali su učenici 5.B razreda Osnovne škole Iver.
Tijekom Tjedna fair playa provedenoga 5.12.-9.12. održane su različite aktivnosti. Aktivnosti su održane u prostoru školske sportske dvorane. Provedene aktivnosti: štafetne igre, momčadske igre, predavanje o poštivanju suigrača, protivnika te pošteno navijanje. Učenici su se susreli i s vrhunskim trenerom Dinkom Kremićem, hrvačkim trenerom Hrvačkog kluba Sesvetski Kraljevec.
Aktivnosti su održavane svaki dan 7. nastavni sat (13.10-13.55) sati.
Učenici kao i na satu TZK-a izuzetno su rado sudjelovali u momčadskim sportovima (nogomet, rukomet, graničar) i štafetnim igrama. Na ovim satima uveden je pozdrav prije početka svake utakmice kao i završetak rukovanjem i čestitke pobjednicima. Učenici su prihvatili ovakav način rada i zadržali ga i na nastavi.
U ponedjeljak 9.12. održano je kratko predavanje o prihvatljivom ponašanju na stadionu u svojstvu navijača.
Tjedan je završio razgovorom s vrhunskim trenerom koji je opisao svoj radni dan i način treninga vrhunskih sportaša.
 
Mentor: Miroslav Klarica, prof.
 
 
 

Osnovna škola Oroslavje

 
Od 15. do 22. prosinca 2022. godine u Osnovnoj školi Oroslavje obilježen je TJEDAN FAIR PLAYA s ciljem promicanja sportske kulture i Fair Play vrijednosti u sportu i u svakodnevnom životu.
U projektu OŠ Oroslavje sudjelovali su učenici od 6. – 8. r i učenici koji pohađaju izvannastavne aktivnost te učenici 1. i 2.r razreda Univerzalne sportske škole pod vodstvom učiteljice Tjelesne i zdravstvene kulture Petre Iskrić.
Na dva školska sata u školskoj dvorani OŠ Oroslavje učenici su prolazili bonton ponašanja u sportu i primijenili na različitim sportskim igrama. Sportske igre bile su: odbojka, rukomet, graničar, nogomet. Organizirana je Fair Play utakmica uz suce između učenika i učenica VII. i VIII. razred te su podijeljeni Fair Play kartoni škole.
Rezultati aktivnosti su bolje međusobno poštivanje, bodrenje tijekom igre, poštivanje odluka suca i pravila, čestitanje protivniku na pobijedi.
U sklopu tjedna održano je predavanje naše poznate sportašice i bivše učenice Nike Jagečić. Nika je o svojoj karijeri i Fair Play-u govorila iz svojeg iskustva kao profesionalna sportašica (skijaško trčanje, biatlon). Imala je puno uspješnih državnih i međunarodnih nastupa te je sudjelovala na Zimskim olimpijskim igrama mladih 2020. g.
Naša učenica Paola Španec intervjuirala je Niku nakon predavanja, a učenice Erna i Zora Draganić pomogle su osmisliti pitanja zajedno s našom knjižničarkom Valentinom Mokrovčak.
Mentori: Petra Iskrić, prof. i Valentina Mokrovčak, prof.
 
 
 
 
 
 
 

Osnovna škola Vođinci

U projektu Tjedan Fair playa sudjelovali su učenici dva šesta razreda ukupno 24 učenika. Dva školska sata aktivno su sudjelovali gledajući napravljenu prezentaciju od strane učiteljice te na kraju vodili debatu o Fair playu u našoj školi. Nakon toga , dva školska sata su pravili plakat na kojem su pisali svoje poruke što za njih znači Fair play te postavili na zid dvorane kao trajni podsjetnik kako se ponašati u dvorani i prema ostalim učenicima. Učenici su naučeno primijenili igrajući nogometni turnir razred protiv razreda te djevojčice odbojku. Sve aktivnosti održane su tijekom prosinca 2022. i siječnja 2023.godine. Smatram da je provođenje projekta izazvalo velike promjene kod samih učenika jer sada naučeno primjenjuju svaki nastavni sat, više se ohrabruju, pomažu, složniji su. Prijedlog učenika je da sami osmisle i izrade svoj Fair play karton koji će biti dodijeljen na kraju svakog polugodišta najzaslužnijem učeniku. Učeniku će karton biti dodijeljen na temelju napisanih kriterija koji su zadali sami učenici.
Učenici su izrazito zainteresirani za provođenje sličnih projekata. Osim učenika škole, kao velika potpora i podrška bio je i Ženski odbojkaški klub Vinkovci koji je pozvao učenike na svoje treninge i utakmice te predavanja koje će se održati u ožujku.

Mentor: danijela Merli Mitrović, prof.