Skip to main content

Osječani i Splićanke predstavljali Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u odbojci u Brazilu

 

Školsko sportsko društvo Primag iz III. gimnazije Osijek i Školsko sportsko društvo Azinus V. gimnazije Vladimir Nazor Split sudjelovali su u Brazil na Svjetskom školskom sportskom prvenstvu u odbojci te se kući vraćaju s osvojenim 11. i 7. mjestom! 

Sportaši i sportašice koji su početkom svibnja postali državni prvaci u odbojci sudjelovali su na ISF WSC Volleyball 2022 Međunarodne školske sportske federacije koje se održalo u Foz Do IguaÇu u Brazilu od 19. do 27. lipnja 2022.

Teška konkurencija, ali izvrsne utakmice

U konkurenciji 14 delegacija iz cijelog svijeta, naši su sportaši osvojili 7. (djevojke) i 11. (mladići) mjesto - Osječani nisu uspjeli ostvariti prolazak skupine, ali su svojom posljednjom utakmicom protiv Čilea pokazali svoje odbojkaške vještine i pobijedili 2:0, dok su djevojke u napetom četvrtfinalu izgubile protiv Kineskih Taipeija koji su dogurali do finala, ali potom briljirale u ostalim utakmicama i pobjedom protiv Izraela osvojile 7. mjesto. Novi svjetski prvaci u muškoj kategoriji dolaze nam iz Turske, dok je ta titula kod djevojaka pripala našim susjedima iz Srbije kojima čestitamo na ovom ponovnom uspjehu. 

Kulturni dan i iskustva za pamćenje

Divna međunarodna događanja obilježila su ovo natjecanje, pa je tako naša delegacija sudjelovala na događanjima poput svečanosti otvorenja, noći nacije, kulturnom danu te izletu na fantastične slapove Foz do Iguacu. Muški dio delegacije posjetio je i Muzej filmskih auti koji ih je oduševio.

Već tradicionalno, najveća gužva na susretu nacija bila je upravo na hrvatskom štandu, gdje su ostali predstavnici naše sportaše ispitivali o hrvatskom moru i prirodi, ali i o slatkišima koje su mogli probati - nijedne Domaćice nije bilo na vidiku već nakon manje od sat vremena. Naše su ekipe zajednički otplesale i slavonsko kolo Kukunješće. Dok je veći dio naših sportaša plesao, Ana i Kate odjevene u rimske toge iz doba cara Dioklecijana gledateljima su dijelile hrvatske slatkiše.

Tko su članovi naše delegacije? 

Ponosni na naše državne prvake i svjetske predstavnike, predstavljamo Vam članove hrvatske delegacije koja nas je predstavljala na ovom svjetskom prvenstvu. 

MLADIĆI: Dino Šoš, Dominik Lasović, Gabriel Šunjo, Ivan Dubravac, Jakov Šušnjara, Martin Bošnjak, Mate Pušić i Petar Mikolčević te trener Igor Dubravčić - III. gimnazija Osijek iz Osijeka

DJEVOJKE: Ana Burilović, Lucijana Terze, Marija Tabak, Tia Kovčo, Kate Lijić, Ana Mateljan, Roza Draganić Strgačić, Lucia Matijaš, Renea Zubanović, Vana Tangar, Gabrijela Novačić i Lea Vitalić te trener Ivica Šupe - V. gimnazija Vladimira Nazora Split

Sudjelovanje im je omogućeno kroz zajednički trud Hrvatskog školskog sportskog saveza, županijskih saveza, škola i donacija prikupljenih za putovanje. 

Međunarodna suradnja i ugodni susreti

Hrvatska delegacija zahvaljuje CBDE Školskom sportskom savezu Brazila i ISF Međunarodnoj školskoj sportskog federaciji na uspješnoj suradnji i organizaciji ovog natjecanja, a posebno pozdravlja i potpredsjednika Brazilskog školskog sportskog saveza, gospodina Robsona Aguiaru te gospođu Gordanu Prelčec Sermek, opunomoćenu ministricu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Brazil s kojom su se susreli tijekom natjecanja i koja ih je podržavala na utakmicama. 

Sve rezultate i detalje s ovog natjecanja pronađite OVDJE.

Datum početka
19/06/2022
Datum završetka
27/06/2022