Skip to main content

Ždrijeb skupina za Državno prvenstvo

Dragi prijatelji školskog sporta!

Hrvatski školski sportski savez će u subotu u 9.30 sati u Hotelu I u Zagrebu (Ulica Ive Robića 2) organizirati ždrijeb skupina za Državno prvenstvo školskih sportskih društava Republike Hrvatske za školsku godinu 2018./2019.

Vjerujem da već znate da će se sustav natjecanja ove godine uvelike promijeniti u odnosu na prošlu godinu pa će tako biti potrebeno mijenjati i način ždrijeba.

Ždrijebom će se izvlačiti pozicije po skupinama za ove sportove: futsal, rukomet, nogomet, košarka, stolni tenis i badminton.

Ždrijeb za šah održati će se dan prije šahovskog natjecanja. Više o tom ždrijebu pročitajte na kraju teksta.

Ždrijebom će se izvlačiti imena županija čiji će predstavnici nastupiti razigravajući u osam skupina. Izvlače se sudionici za svaki sport, a taj će ždrijeb vrijediti za sva natjecanja (natjecanje dječaka i djevojčica te mladića i djevojaka).

U svakoj će skupini biti tri ekipe, dakle ukupno će na državnom prvenstvu nastupiti maksimalno 24 ekipe. Svaka će županija dati po jednog predstavnika, dok će Grad Zagreb, Splitsko dalmatinska i Osječko baranjska županija dati po DVA predstavnika.

Za svaku od osam skupina predviđen je po jedan nositelj. Nositelji su temeljem elaborata i propisnika državnog prvenstva određeni temeljem broja nastupa osnovnih i srednjih škola pojednine županije u protekle tri školske godine.

Nositelji po sportovima:

rukomet futsal odbojka košarka stolni tenis badminton
ZAGREBAČKA ZAGREBAČKA SISAČKO-MOSLAVAČKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ZAGREBAČKA SISAČKO-MOSLAVAČKA
PRIMORSKO-GORANSKA KRAPINSKO ZAGORSKA ISTARSKA ISTARSKA KARLOVAČKA ISTARSKA
VARAŽDINSKA ISTARSKA VARAŽDINSKA PRIMORSKO-GORANSKA VARAŽDINSKA PRIMORSKO-GORANSKA
KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA LIČKO-SENJSKA MEĐIMURSKA MEĐIMURSKA OSJEČKO-BARANJSKA MEĐIMURSKA
OSJEČKO-BARANJSKA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA OSJEČKO-BARANJSKA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA VUKOVARSKO-SRIJEMSKA VUKOVARSKO-SRIJEMSKA
SPLITSKO-DALMATINSKA BRODSKO-POSAVSKA SPLITSKO-DALMATINSKA BRODSKO-POSAVSKA SPLITSKO-DALMATINSKA SPLITSKO-DALMATINSKA
DUBROVAČKO-NERETVANSKA SPLITSKO-DALMATINSKA ZADARSKA ŠIBENSKO-KNINSKA DUBROVAČKO-NERETVANSKA DUBROVAČKO-NERETVANSKA
GRAD ZAGREB GRAD ZAGREB GRAD ZAGREB GRAD ZAGREB GRAD ZAGREB GRAD ZAGREB

Ždrijeb je poludirigirani kako bi se spriječilo da se ekipe iz iste županije susretnu nakon četvrtfinala.

 

Postupak ždrijeba:

U jednoj zdjeli biti će osam nositelja iz navedenog sporta i njihove pozicije će se izvlačiti prve. Ako se izvuče predstavnik Grada Zagreba ili Splitsko dalamatinske, odnosno Osječko baranjske županije, drugi predstavnik iz jedne od te tri županije biti će automatizmom stavljen na prvo sobodno mjesto sudjedne skupine. Parovi skupina su sljedeći: A-B, C-D, E-F, G-H.

Po završetku izvlačenja nositelja izvlače se ostali predstavnici županija na prva slobodna mjesta počevši od skupine A. Presdkače se skupina gdje se već nalazi drugoplasirana ekipa.

Ždrijeb se završava kad se izvuče i posljednji predstavnik županije i popune se pozicije svih osam skupina.

Postupak ždrijeba ponavlja se za preostalih pet sportova. Ždrijeb će se moći pratiti i uživo na Facebook stranici HŠSS-a.

PDF icon ŽDRIJEB skupna za školsku godinu 2018./2019.

Postupak ždrijeba za šahovsko natjecanje:

Za razliku od većine sportova šah ima pomno razrađen model "Olimpijskog švicarskog sustava" u kome veliki broj ekipa može dobiti pravedan poredak unutar samo 6 kola.

1. FAZA: 24 ekipe koje su osvojile pravo nastupa na državnoj završnici upisuju se u program Swiss Manager. Taj upis je trenutno vidljiv na internetskom servisu Chess Results.
2. FAZA: Program Swiss Manager sam sortira ekipe prema rejtingu igrača. Broj 1 dodjeljuje najjačoj ekipi, a posljednji broj, npr. 24 onoj najslabijoj. U slučaju da više ekipa ima početni rejting, program ih sortira abecednim redom.
3. FAZA: Nakon unosa svih ekipa i njihovih sastava, program daje parove prvog kola po matematičkoj formuli: 1:13, 2:14, 3: 15, 4:16 itd koja je svim šahistima dobro poznata.
4. FAZA: Parovi 2. kola formiraju se po istom principu, tako da sve pobjedničke ekipe sparuje npr: 1:7, 2:8 3:9 itd. Svaka ekipa u svakom kolu dobiva protivnika s približno jednakim brojem bodova.
Ne može se dogoditi na kraju da dvije ekipe imaju sve pobjede, a dvije sve poraze. Sustav je realan i pravedan u najvećoj mogućoj mjeri.

Kad bi igrao svatko sa svakim, natjecanje bi trajalo 23 kola,praktički 3-4 dana.

Dijeljenje na 8 skupina čiji bi pobjednici išli dalje, u svijetu šaha je nepraktično i nigdje u svijetu se ne koristi.

Primjeri dobre prakse:
- Državno prvenstvo učenika OŠ, Stari Mikanovci 2001. (tada je svih 20 ekipa igralo 7 kola)
- Državno prvenstvo učenika OŠ Hotel Holiday, 2002. (20 ekipa, 7 kola švicarskog sustava)
- Finale kupa Hrvatske
- Šahovske olimpijade
- Županijske kvalifikacije Primorsko-goranske županije

Na kraju 1. dana, 8 prvoplasiranih ekipa ide u četvrtfinale, a ostalih 16 putuje kući, ponosni što su bili dio velike smotre s 48 ekipa i 240 igrača.