Skip to main content

Održan 7. Simpozij školski sport

U petak 30. studenoga i subotu 1. prosinca 2018. održan je 7. Simpozij školski sport.

Promotivne aktivnosti i prevencija posljedica izazvanih nedovoljnom tjelesnom aktivnosti koštat će nas manje nego medicinsko liječenje oboljenja nastalih nedovoljnim tjelesnim kretanjem, zaključak je panel rasprave na 7. Simpoziju "Školski sport" u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza. Uz Hrvatski školski sportski savez organizatori su i Agencija za odgoj i obrazovanje i Kineziološki fakultet.Središnja tema Simpozija je zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost učenika.

Simpozij se tradicionalno organizira krajem godine za sve djelatnike u sportu RH. Sedmi poredu simpozij okupio je 619 sudionika, niz predavanja i jednu panel raspravu. Na panelu su sudjelovali dr.sc. Martina Jeričević, načelnica sektora za potporu sustava športa u Središnjem državnom uredu za šport, doc.dr.sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, Danira Nakić Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja i Damir Knjaz, bivši dekan i sadašnji savjetnik dekana Kineziološkog fakulteta. Panel rasprava usmjerila se na zdravstvenu komponentu tjelesne aktivnosti učenika.

 

- 32 posto učenika u dobi od 11 godina je pretilo. 60 posto osoba u odrasloj dobi je pretilo. Posljedice koje donosi nedovoljna tjelesna aktivnost su brojne- poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Hrvatsku liječenje tih bolesti košta oko 38 milijuna dolara, Europu 70 milijardi. Sve to govori koliko su promotivne aktivnosti i prevencija nužni. Hrvatski zavod za javno zdravstvo svake četiri godine radi istraživanja, i na svim akterima i donositeljima odluka je da se aktivnije uključimo u prevenciju - izjavio je na panel raspravi Krunoslav Capak. Veliki korak u borbi protiv nedovoljne tjelesne aktivnosti čini Hrvatski školski sportski savez.

Provodimo program Vježbaonice i Univerzalne sportske škole, zasada u tim programima sudjeluje 50 posto osnovnih i 50 posto srednjih škola. Ne možemo očekivati stopostotni uspjeh, ali prema ovome što sada imamo možemo biti jako zadovoljni. Nužno je promjeniti percepciju- dijete kada ode na sportsko natjecanje prvo mu je pitanje kako si prošao, a ne jesi li dobro vježbao. Taj stav i taj mentalni sklop moramo promjeniti - izjavio je predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikola Perković. Stjecanje zdravih životnih navika uči se od najmanjih nogu, a to nije moguće dok od 1. do 4. razreda osnovne škole, nastavu tjelesne zdravstvene kulture provode osobe koje za to nisu dovoljno educirane. - Šokiran sam novim zakonom u kojem se čini kako će nastavu TZK moći provoditi nastavnik kemije nakog završenog osposobljavanja. Mi imamo stručne i školovane kineziologe, treba ih više, i ovim putem apeliram da decision makeri ulože napor i promjene uvjete u pojedinim školama za provođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture, zaposle kineziologe za nastavu od 1. do 4. razreda osnovne škole - dodao je bivši dekan KIF-a Damir Knjaz.

Najveću ulogu u promociji sporta i zdravih životnih navika svakako imaju državne institucije, a Martina Jeričević istaknula je na čemu trenutno Središnji državni ured za šport radi. - Ono što trenutno radimo jest akcijski plan, a taj bi dokument svakako sadržavao i neke smjernice oko školovanih kineziologa u školskom sustavu - pojasnila je Martina Jeričević. Vrhunski sportaš postaje se nakon usvojenih navika i svjesnosti o važnosti tjelesne aktivnosti. Vrhunska košarkašica Danira Nakić Bilić istaknula je važnost školskog sporta u svojoj karijeri. - U mojoj karijeri školski sport svakako je bio temelj. Kroz obrazovni sustav stječu se navike. Sport je puno više od tjelesne aktivnosti, razvija samopouzdanje, čvrstinu i drugačije poglede na svijet- zaključila je Danira Nakić Bilić. Nakon panel rasprave na simpoziju je održano i nekoliko predavanja na temu Zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje, Prevencija rizičnih ponašanja tjelesnom aktivnošću, Pravilna porehrana u funkciji tjelesne aktivnosti te niz drugih.

PDF icon PROGRAM 7. SIMPOZIJA ŠKOLSKI SPORT Video materijal i prezentacija biti će dostupne uskoro OVDJE.