Skip to main content

ZLATO ZAGREBU I SVETOM ĐURĐU

Adrenalin, škripavi parket, vrsni passovi, ushićenje i televizijske kamere – sažetak je drugog dana natjecanja u futsalu. Na rasporedu su bile poluzavršne i završne utakmice, a na startnoj listi osam najboljih muških i ženskih ekipa.

Prvu polufinalnu utakmicu odigrale su Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje iz Zadra i Osnovna škola dr. Jure Turića iz Gospića. Iako su ih Zadrani pokušali popratiti u prvom poluvremenu, protivnici su u drugom poluvremenu zaredali tri gola u samo dvije minute. Pad koncentracije „zelenih“, ali i sedam golova „plavih“ s Antonijom Vujičićem u glavnoj ulozi odveli su Gospićane u završnicu.

U poluzavršnicu su ušle i zagrebačka Osnovna škola Antuna Gustava Matoša i pitomačka Osnovna škola Petra Preradovića. Zagrepčani su uspjeli slomiti nesigurnu protivničku obranu zabivši osam golova i pridružiti se finalistima iz Gospića.

Finale za dječake preselilo se u veliku dvoranu porečkog Intersporta gdje su već bile postavljene kamere Sportske TV. Naime, finale se futsala moglo pratiti na malim ekranima diljem Hrvatske. U malu su dvoranu stigle djevojčice, a prvu su utakmicu poluzavršnice odigrale Osnovna škola Župa dubrovačka iz Mlina i Osnovna škola Vladimira Nazora iz Pazina. Prije pozdrava sa sucima i protivnicima pojavio se problem – obje su ekipe bile odjevene u crvene dresove i podsjećale na naše reprezentativce Vatrene. Takve su, pak, i bile na terenu. Pazinjanke su imale samo jednu šansu zahvaljujući protivničkom autogolu. Malonogometašice iz Mlina trima su golovima osigurale propusnicu za finale.

Kako bi se riješilo pitanje drugog finalista, zaigrale su Osnovna škola Sveti Đurđ i velikogorička Osnovna škola Eugena Kumičića. Tri su gola Svetom Đurđu bila dovoljna za pobjedu i prolazak u završnicu, a u njihovoj se petorci istaknula Roberta Karla Kuharić.

Utakmice za 1. i 3. mjesto održavale su se paralelno. U maloj se dvorani mogla pogledati repeticija prvog kola B skupine – zadarska Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje i pitomačka Osnovna škola Petra Preradovića. Iako je utakmica najvećim dijelom bila izjednačena (1:1), Zadrani su pred posljednji zvižduk pronašli rupu u protivničkoj obrani i zaslužili broncu.

Utakmicu za 3. mjesto odigrale su i Osnovna škola Vladimira Nazora iz Pazina i Osnovna škola Eugena Kumičića iz Velike Gorice. Pazinjanke su triput zatresle mrežu i, kako bi sve ostalo u znaku broja 3, osvojile 3. mjesto.

Uslijedila je i uzbudljiva završnica. Muško je finale bilo neizvjesno – najprije su poveli Gospićani, zatim je bilo neriješeno, a na posljetku su pobijedili Zagrepčani rezultatom 5:3. Državni su prvaci dugo slavili pjevajući: Naprijed, plavi, pjesma se ori… Golman Ivo Radošević priznao je kako nije bilo jednostavno doći do titule državnog prvaka. Da biste postali državni prvak, potrebno je puno trenirati, težak je put, ali nama je uspjelo, dodao je njegov suigrač i prvi strijelac zagrebačke ekipe Ivan Šaranić.

Malonogometno su natjecanje zatvorile Osnovna škola Župa dubrovačka i Osnovna škola Sveti Đurđ. Utakmica je oskudijevala golovima, ali ne i odvažnim napadima. Na najviše su se postolje u ženskom futsalu popele malonogometašice Svetog Đurđa i ponosno ponijele naslov državnih prvakinja. Njihova najiskusnija igračica Patricija Crkvenčić, inače iz redova ŽNK Dinama, izjavila je kako je biti državni prvak neopisiv osjećaj.

Osnovnoškolsko natjecanje u futsalu ostat će zapamćeno kao fuzija izvrsnih ekipa, izraženog sportskog duha i novih prijateljstava među igračima i mentorima. U Poreču je napisana još jedna lijepa sportska priča bez obzira na mjesto na rang-listi. Na kraju krajeva, kako je objasnila i ovogodišnja državna prvakinja Patricija Crkvenčić, važno je sudjelovati i dobro se zabaviti.