Skip to main content

DRŽAVNO PRVENSTVO IZ BADMINTONA

Pitate li djecu koji im je najdraži sport, najčešći odgovori će biti nogomet, rukomet, košarka ili odbojka. Znatno manja količina djece prati ili se bavi badmintonom. U Umagu, 23.4.2018., na Državnom natjecanju za osnovne škole, okupili su se mladi ljubitelji badmintona koji su svoje sposobnosti u tom sportu odmjerili jedni protiv drugih.

Natjecanje je otvoreno govorom predsjednika tehničke komisije za badminton Damira Markuša koji je posebno naglasio kako je badminton jedan od najzapostavljenijih sportova u Hrvatskoj te svim natjecateljima poželio dobrodošlicu u Umag i dobru zabavu.

Prvo kolo obiju skupina je krenulo vrlo napeto i puno preokreta. U skupini A, nadmetali su se OŠ Novska i OŠ Julija Klovića. Količina mirnoće prevagnula je u stranu OŠ Novska koja je i odnijela pobjedu. U skupini B se je odvijala vrlo slična priča između OŠ Gustav Krklec Maruševec i OŠ Visoka. Natjecatelji iz Varaždinske županije svojom, vrlo eksplozivnom, igrom zasluženo uzeli pobjedu (3:1).Na ženskoj strani su potezi bili jednako senzacionalni i brzi kao i na muškoj. U skupini A, cure iz OŠ Lapad su pokazale što znaju protiv OŠ Sveti Matej te odnijele tri seta (3:0). Kako su zasluženo došle ovdje, pokazale su cure iz skupine B u kojoj su igrale OŠ Zdenka Turkovića te OŠ Đuro Ester. U igri su prevagnule nijanse sigurnosti i koncentracije zbog kojih OŠ Đuro Ester nosi pobjedu (0:3).

Drugo kolo započelo je ženskim utakmicama. U skupini A, vrlo brza i eksplozivna u igri, OŠ Novska slavila je nad OŠ Sveti Matej s rezultatom 3:0. Ni u skupini B nije bila drugačija situacija. Energična igra OŠ Julija Klovića rezultirala je pobjedom nad OŠ Zdenka Turkovića (3:0). U muškim skupinama, igra je u sva tri seta napeta. U skupini A, utakmica se koja je odvijala između OŠ Veli Vrh Pula i OŠ Novska. Višak smirenosti nalazio se je na strani OŠ Novska koja s rezultatom 3:1 nosi pobjedu. U skupini B odvija se vrlo slična priča. Kod, do sad vrlo eksplozivne ekipe OŠ  Gustav Krklec Maruševec, blagi pad koncentracije uzrokuje pobjedu OŠ Antun Gustav Matoš (0:3).

U posljednjem, trećem, kolu, lako se može primijetiti prilično velika doza nervoze zbog poluzavršnica te razigravanja za prvo i treće mjesto. Kod ženske skupine A, dosad vrlo smirena i uspješna, OŠ Novska upisala je još jednu pobjedu i to nad OŠ Lapad (3:0). Skupina B odjekivala je napetošću i već umornim uzdasima djevojčica OŠ Đuro Ester koje su slavile nad curama iz OŠ Julija Klovića. Kod muških A i B skupina, slobodno možemo reći da je ovo zasigurno bilo najatraktivnije kolo natjecanja kod dječaka. U skupini A, odvijala se borba između OŠ Julija Klovića i OŠ Veli Vrh Pula, tek u petom setu je odlučen pobjednik. Titulu pobjednika te utakmice, odnijela je OŠ Julija Klovića (3:2). U skupini B, takmičili su se OŠ Visoka i OŠ Antun Gustav Matoš. Pobjedu odnose dečki iz OŠ Antun Gustav Matoš s rezultatom 1:3.

Uslijedile su utakmice poluzavršnice. Utakmice poluzavršnice u muškoj kategoriji odigrane su između OŠ Antun Gustav Matoš i OŠ Julija Klovića te OŠ Novska protiv OŠ Gustav Krklec Maruševec. U prvoj utakmici, velika motiviranost se mogla primijetiti u obje momčadi. Svojom energičnom igrom, OŠ dobila je meč sa rezultatom 3:0. Kao utakmicu punu preokreta s pomalo nervoze možemo opisati susret OŠ Gustav Krklec Maruševec i OŠ Novska. Dečki iz Novske su upisali još jednu u nizu senzacionalnih pobjeda te se plasirali u finale (3:1). Ženski dio poluzavršnih utakmica bio je jednako uzbudljiv. U prvoj utakmici nadmetale su se djevojke iz OŠ Novska i OŠ Julije Klovića. Pobjedom nad zagrebačkom ekipom, možemo slobodno reći kako cure iz OŠ Novska  ulaze u finale zasluženom pobjedom (3:2). Koliko spretne mogu biti s reketom, pokazano je u drugoj poluzavršnoj utakmici u ženskoj konkurenciji u kojoj je pobjedu odnijela OŠ Đuro Ester pobijedivši OŠ Lapad rezultatom  (0:3).

U borbi za brončanu medalju u muškoj kategoriji, sudjelovale su OŠ Gustav Krklec Maruševec i OŠ Antun Gustav Matoš. Nakon odigranih pet setova, broncom su se okitili učenici OŠ Antun Gustav Matoš (3:2). Kod djevojčica, pobjedu su odnijele učenice OŠ Julija Klovića.

U obje finalne utakmice lako se je moglo primijetiti ogromno uzbuđenje uz malo nervoze. Brzinom, snažnim potezima, ali ponajviše pametnom igrom, s osvojena tri seta protiv OŠ Novska pobijedila je OŠ Julija Klovića (3:1) te su dečki osvojili titulu državnih prvaka. Ako su ikad postojale ikakve predrasude o curama i badmintonu, cure iz OŠ Đuro Ester su ih, sigurno sve pobijedile. Isto su tako pobijedile OŠ Novska rezultatom 1:3.

Natjecanje je završilo u vrlo pozitivnom ozračju u kojem su i podijeljene nagrade najboljima. Dvoje natjecatelja s zlatnom medaljom oko vrata smo uspjeli pridobiti kako bi iz prve ruke saznali njihova iskustva te mišljenja, pa čak i ambicije. Luka iz OŠ Novska i Nika iz OŠ Đuro Ester, su nam ispričali ponešto o svojim ambicijama te nam objasnili zašto su odabrali baš badminton kao trošak svog slobodnog vremena.

Nika i Filip, a i svi natjecatelji današnjeg natjecanja pokazali su veliku dozu sportskog duha u sebi te svima prisutnima, u Umagu, pokazali kako Hrvatska ima svijetlu badmintonsku budućnost.

Iva Hranilović