Skip to main content

Šah ima puno kombinacija, razvija maštu, razvija matematiku

U subotu, 24. 2. 2018., u dvorani OŠ Frana Krste Frankopana održana je Završnica ekipnog Prvenstva Grada Zagreba u šahu za djevojčice osnovnih škola Grada Zagreba, koja je ujedno i Poluzavršnica Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske.

Voditelj natjecanja bio je prof. Tomica Gužvinec. Natjecateljsko povjerenstvo činili su Hrvoje Borovina, predsjednik, Miroslav Nagl, član, Krešimir Tomaško, član, Jelenko Mikacinić, član, Robert Kupek, član. Glavni sudac bio je Mate Ivančić.
Prijavljene ekipe bile su I. OŠ Dugave, OŠ Antuna Mihanovića, OŠ Dr. Ivana Merza, OŠ Dragutina Domjanića, OŠ Frana Krste Frankopana, OŠ Gornje Vrapče, OŠ Ive Andrića, OŠ Lučko, OŠ Odra, OŠ Prečko, OŠ Rapska, OŠ Špansko Oranice, OŠ Trnsko, OŠ Vukomerec, Prva Katolička osnovna škola u Gradu Zagrebu.
Na natjecanju nije nastupila OŠ Vukomerec.
Kvalifikacije su igrane subotama 10. 2. 2018. i 17. 2. 2018. Na natjecanju je sudjelovalo 14 ekipa sa 66 djevojčica i ostvareno je 78 ekipnih i 300 pojedinačnih nastupa.
U Završnicu Prvenstva Grada Zagreba plasirali su se OŠ Odra, OŠ Dragutina Domjanića, OŠ Dr. Ivana Merza i OŠ Ive Andrića.
Natjecatelji su se prije natjecanja zagrijavali tako što su igrali jedni protiv drugih. Raspravljali su s trenerima o strategijama. Puni samopouzdanja krenuli su igrati.
Za vrijeme natjecanja razgovarala sam s doktoricom obiteljske medicine koja radi u Domu zdravlja Zagreb Centar. Školski športski savez zvao je doktoricu za šahovsko natjecanje da bude tu ako se nešto nekome dogodi, da pomogne, jer je uobičajeno da svako natjecanje ima svog doktora. Rekla nam je da se teško može netko ozlijediti u šahu, eventualno nekog može zaboljeti glava. Najteže ozljede kojima je prisustvovala bili su prijelomi. Rekla je da su u drugim sportovima češće ozljede poput istegnuća, padova u košarci, odbojci, na šahu neće biti takvih ozljeda. Doktorica nam je rekla da joj je ovo prvo natjecanje u šahu.


Razgovarala sam i sa sudcem koji se šahom bavi dvadeset godina. Šah mu se svidio jer ima puno kombinacija, razvija maštu, razvija matematiku, a matematiku je volio još kao dijete. Njegova najduža igra u šahu trajala je četiri sata. Sudi već sedam, osam godina, ali na ovom natjecanju je prvi put. Rekao je da voli matove u tri, četiri poteza, najljepše je kad se nekog jako brzo pobijedi, ali to se može samo kad netko ne zna igrati.
Svi natjecatelji su se natjecali pošteno i sa željom za pobjedu.
Nakon odigrana 3 kola, prvoplasirane bile su učenice iz OŠ Odra koje je vodio Krešimir Tomaško. U njihovu sastavu bile su Ana Katarina Hačić, Samanta Halužan, Franka Kolovrat, Ana Kolovrat, Monika Kolovrat, Anđela Mahin.
Drugoplasirane bile su učenice Ena Đurđević, Matea Levar, Katarina Resman, Lea Stojković, Vanja Šimaga, Maša Huić iz OŠ Dragutina Domjanića koje je vodio Robert Kupek.
Trećeplasirane bile su učenice Nikolina Dolenec, Rita Vukmirović, Nora Weygand, Ana Fotak, Asya Skadrak, Lea Kramarić iz OŠ Dr. Ivana Merza, a vodio ih je Miroslav Nagl.
Četvrto mjesto pripalo je OŠ Ive Andrića. Sastav su činile Ema Petra Bačanović, Magdalena Gukov, Dora Krušelj, Petra Mardešić, Dunja Bralić, Dora Kvesić, vodio ih je Jelenko Mikacinić.
Djevojčice OŠ Odra, prvakinje Grada Zagreba za školsku godinu 2017./2018., nastupit će na Završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske u Poreču od 22. do 24. travnja 2018. godine.
Želimo im puno uspjeha na Završnici Državnog prvenstva u Poreču!

IPL novinar: Katarina Vuzem, 6. a, OŠ Frana Krste Frankopana