Skip to main content

Porečanke i rovinjci prvaci

Na ovogodišnjem poluzavršnom državnom prvenstvu skupine „Zapad“ srednjih škola u odbojci za djevojke i mladiće sudjelovalo je osam školskih sportskih društava a natjecalo se oko sto učenika i učenica.

Odigrano je osam utakmica u organizaciji Školskog športskog saveza Istarske županije. Sustav dolaska na poluzavršno državno prvenstvo je poznat. Kroz općinska i gradska, potom kroz županijska prvenstva skupine „Zapad“ u Rovinj su stigli najbolji iz Ličko-senjske, Karlovačke, Primorsko-goranske i Istarske županije.
Na prvenstvu u konkurenciji djevojka nastupila su djevojke: ŠSD „Olimpija 198“ – Gimnazija Karlovac, ŠSD „Burin“ – Srednja škola „Ambroza Haračića“ Mali Lošinj, ŠSD „Gacki sokol“ - Srednja Škola „Otočac“ i ŠSD „Mate Balote“ – Srednja škola „Mate Balote“ Poreč. Igralo se po pravilima kup sustava. U prvom susretu učenice Gimnazije iz Karlovca bile se bolje od učenica Srednje škole iz Otočca 2:0. U susretu za treće mjesto srednjoškolke iz Malog Lošinja su pobijedile učenice iz Otočca 2:0. U neizvjesnoj predstavi za zlatno odličje, odbojkašice iz Poreča nadigrale su vršnjakinje iz Karlovca 2:0. Konačan poredak – djevojke: 1. ŠSD „Mate Balota“ – Srednja škola „Mate Balota“ Poreč 2. ŠSD „Olimpija 198“ – Gimnazija Karlovac 3. ŠSD „Burin“ – Srednja škola „Ambroza Haračića“ Mali Lošinj 4. ŠSD „Gacki sokol“ – Srednja škola „Otočac“ Otočac.
ŠSD „Mate Balota“ Poreč: Fatorić D., Finderle N., Stipanović I., Nikačević I., Licul E., Makovac E., Ipsa M., Kraljević L., Basara A., Dobrilović E. Vranjanin S. te mentor Anton Malnar, prof.


U konkurenciji mladića, nastupilo je četiri županijska prvaka : ŠSD „Gimnazijalac Sušak“ – Prva Sušačka Hrvatska gimnazija Rijeka, ŠSD „Gacki sokol“ - Srednja škola „Otočac“ Otočac, ŠSD „Šanac“ – Tehnička škola Karlovac i ŠSD „Mladost“ Srednja Škola „Zvane Črnje“ Rovinj. Igralo se po kup sustavu, a pobjednici su se plasirali u fnale. U prvom susretu gimnazijalci iz Rijeke nadigrali su tehničare iz Karlovca 2:0, dok u drugom susretu Rovinjci su bili bolji od srednjoškolaca iz Otočca 2:0. U susretu za treće mjesto odbojkaši Tehničke škole iz Karlovca su nakon neizvjesne igre uspjeli pobijediti učenike Srednje škole iz Otočca. Finale su osigurali gimnazijalci iz Rijeke i srednjoškolci iz Rovinja. U maksimalno kvalitetnoj utakmici nebeski letači Srednje škole „Zvane Črnje“ dobili su odbojkaše iz Sušačke gimnazije s glatkih 2:0. Bio je to veliki dan za učenike iz Srednje škole „Zvane Črnje“ iz Rovinja jer su izvadili vizu za Državno prvenstvo. Pred njima je još jedno veliko natjecanje Svjetsko prvenstvo srednjih škola u odbojci koje se održava od 2. do 10. lipnja u Brnu, pod okriljem Međunarodne federacije za školski sport gdje će se natjecati srednje škole iz 32 države svijeta.
Konačan poredak – mladići:
1. ŠSD „Mladost“ – Srednja škola „Zvane Črnje“ Rovinj
2. ŠSD „ Gimnazijalac Sušak“ – Prva Sušačka Hrvatska gimnazija Rijeka
3. ŠSD „Šanac“ – Tehnička škola Karlovac
4. ŠSD „Gacki sokol“ – Srednja škola „Otočac“ Otočac
ŠSD „Mladost“ Rovinj: Matošević D. Ivetić M. Janjiš A. Šetiš T. Poropat R. Pamić L. Sponza S. Trošt M. Lopandić M. Pivac L. Trošt L. Matošević L. te mentor Franjo Ivanišević, prof.


Osvojenim prvim mjestom djevojke iz Poreča i mladići iz Rovinj su stekli pravo sudjelovanja na Državnog prvenstva Republike Hrvatske, koja će se održati od 25. do 27. travnja u Poreču u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza.

IPL novinar: Maura Blažević