Skip to main content

Nova sezona školskog sporta

Nova sezona donosi nove okvire natjecanja.

Početak listopada početak je i novih natjecanja u sustavu školskog sporta. Vjerojatno već znate da će sustav natjecanja okupiti više od 80.000 učenika osnovnih i srednjih škola u borbi za naslove državnih prvaka u 12 sportova.

Natjecanja počinju utakmicama na razini gradskih prvenstva, zatim se šire na županijsku razinu, a u nekim sportovima učenici će se natjecati i na međužupanijskoj razini ili kako mi to volimo nazivati poluzavršna natjecanja. Završna natjecanja nakon kojih će biti poznati prvaci države u određenom sportu održavati će se od kraja siječnja pa sve do kraja travnja. Kada i kako će se sve odvijati saznati ćete u nastavku teksta.

Sustav natjecanja podijeljen je u 3 cjeline. U prvoj se natječu učenici osnovnih škola i to učenici svih razreda, od 1. do 8. Druga cjelina rezervirana je uglavnom za natjecanje učenika 5. i 6. razreda osnovnih škola, ma da se smiju natjecati i učenici od 1.do 4. razreda.  I na kraju, učenici srednjih škola natječu se u trećoj cjelini sustava.

U sve tri cjeline natječu se podjednako učenici muškog i ženskog spola.

Ove godine imamo nekoliko novina i jedna od prvih je da se u natjecanjima učenika 5. i 6. razreda od ove jeseni uključuju djevojčice u futsalu i dječake u odbojci. Prijašnjih godina u futsalu su nastupali isključivo dječaci, a u odbojci samo djevojčice.

Evo i tablice sportova za natjecanja 5. i 6. razreda.

Osnovne škole - 5. i 6. razredi
dječaci djevojčice
Futsal Futsal
Rukomet Rukomet
Košarka Košarka
Odbojka Odbojka
Atletika* Atletika*
Kros* Kros*

 

*za atletiku i kros neće se održati POLUZAVRŠNA NATJECANJA

Druga novina u sustavu natjecanja je da se natjecanja u nekim sportovima odvijaju na različitim razinama. Tako će se natjecanja u futsal, košarci, rukometu i odbojci igrati na 3 razine: županijskoj, poluzavršnoj (međužupanijskoj) i završnoj. Podsjećamo, pobjednici poluzavršnog natjecanja osigurava nastup na završnici.

Međutim, natjecanja u atletici i krosu odvijati će se na dvije razine: županijskoj i završnoj. Pobjednici županija izboriti će nastup na završnici za taj sport.

Natjecanje za učenike i učenice osnovnih škola održati će se u ovim sportovima:

Osnovne škole
dječaci djevojčice
Futsal Futsal 
Rukomet Rukomet
Košarka Košarka
Odbojka Odbojka
Stolni tenis Stolni tenis
Badminton Badminton
Šah Šah
Atletika* Atletika*
Kros* Kros*
Gimnastika* Gimnastika*
Plivanje* Plivanje*
Judo* Judo*

*za atletiku, kros, gimnastiku, plivanje i judo neće se održati POLUZAVRŠNA NATJECANJA

Kao i kod  natjecanja 5. i 6. razreda nemaju svi sportovi iste razine natjecanja. Pobjednici županija u natjecanju iz atletike, krosa, gimnastike, plivanja i juda nastupiti će na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava.

Natjecanje učenika srednjih škola organizira se u 8 sportova:

Srednje škole
mladići djevojke
Futsal Futsal 
Rukomet Rukomet
Košarka Košarka
Odbojka Odbojka
Stolni tenis Stolni tenis
Badminton Badminton
Atletika* Atletika*
Kros* Kros*

*za atletiku i kros neće se održati POLUZAVRŠNA NATJECANJA

Treća velika novina ovogodišnjeg natjecanja u školskom sportu je mogućnost održavanja OTVORENIH DRŽAVNIH PRVENSTAVA

Hrvatski školski sportski savez je prepoznao vrijednost što većeg uključivanja učenika u školska sportska natjecanja, ali je primoran pri tome uvažavati organizacijsko – materijalne uvjete rada, što je dovelo do otvaranja vrata školskog sporta i svim drugim sportovima kod kojih postoji želja da se uključe u naš sustav.

Stoga je Izvršni odbor HŠSS-a donio odluku da se u okviru postojećih financijskih okvira ponudi održavanje OTVORENOG DRŽAVNOG PRVENSTVA u nekom od sportova koji nisu u sustavu s tim da nacionalni sportski savez  priloži pismo namjere u kojem se obvezuje financirati tehničku organizaciju samog natjecanja , što podrazumijeva sportske terene, dvorane ili borilišta, suce i delegate, te eventualno potrebne rekvizite i opremu.

Bude li bilo zadovoljavajućih ponuda nacionalnih saveza Izvršni odbor će donijeti i odluku o mjestu i vremenu održavanja natjecanja, sustavu natjecanja, pravu sudjelovanja na natjecanju te financijskim parametrima samog natjecanja.

Veselimo se da će se i dječaci i djevojčice koje se bave karateom, tea-kwon-doom, veslanjem, streljaštvom, mačevanjem i ostalim sportovima pridružiti našoj velikoj obitelji.

Kako smo već na početku rekli, natjecanja u sustavu školskog sporta počinju početkom listopada (negdje već i u rujnu), a daljnji tijek natjecanja definiran je VREMENIKOM natjecanja kojeg donosi Izvršni odbor HŠSS-a.

Kod natjecanja gdje se pobjednici županijskih prvenstva kvalificiraju na Završnicu rokovi za završetak županijskih prvenstva je  vrlo raznolik i ovisi o terminima održavanja završnih natjecanja. Naime, za te sportove (judo, plivanje, gimnastika, atletika i kros) održavaju se zasebna Završna natjecanja, odnosno učenici se u pojedinom gradu natječu tog dana SAMO u tom, jednom sportu.

Završnica Državnog prvenstva u ostalim sportovima (košarka, odbojka, rukomet, futsal, badminton, stolni tenis i šah) održava se za sve sportove u jednom mjestu, krajem travnja (Poreč) i to u trajanju od šest dana (tri dana za osnovne i tri dana za srednje škole.

Završnica Državnog prvenstva za učenike 5. i 6. razreda održava se u jednom mjestu, početkom lipnja (Vinkovci) u trajanju od tri dana.

Detaljnije o tome gdje će se i kada održati sve tri razine natjecanja pročitajte u VREMENIKU školskih sportskih natjecanja u školskoj godini 2017./2018.

Na kraju, ali ne manje bitno je podsjetiti sve dionike sustava natjecanja ( županijski tajnici, profesori TZK, ravnatelji, roditelji i učenici) da SVAKAKO pročitaju PROPISNIKE DRŽAVNIH PRVENSTAVA čije ćete poveznice naći ispod. Dobro je taj dokument preuzeti i otisnuti i držati ga pri ruci jer u njemu(njima) je opisano sve što svatko tko sudjeluje u sustavu natjecanja, treba znati.

Ukaže li se potrebe da želite saznati više ili dobiti podrobnije objašnjenje, nemojte se ustručavati nazvati. Hrvatski školski sportski savez stoji vam na raspolaganju.

Srdačan sportski pozdrav!