Skip to main content

Sretno u novoj školskoj godini!

Prva hladnija jutra i poneki rumeni list u voćnjaku nagovještaji su dolaska klimatološke jeseni i početka nove školske godine.

U ponedjeljak 4. rujna započeti će nova nastavna godina, što znači da će školama i sportskim dvoranama ponovo odjekivati veseli učenički glasovi.

Poželjet ćemo stoga svim roditeljima/starateljima, učenicima i njihovim profesorima dobar, veseo i ugodan početak druženja, učenja i novih sportskih postignuća.

Pozivamo vas sve da od ove nastavne godine rado i bezrezervno sudjelujete u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, da dobro razmislite ima li potrebe izbjeći vježbanje. Vodite od najranijih dana brigu o važem zdravlju – vježbajući. Sudjelovanje u igri, osobito sportskoj igri, čini vas veselijima, zdravijima i u konačnici stvara od vas bolje ljude.

Odaberite mjesto i vrijeme vježbanja u svom Školskom sportskom društvu. Potražite informacije kod vašeg profesora TZK (tjelesna i zdravstvena kultura). Odaberite sport koji vam je najbolji (ili više njih) i sudjelujte u natjecanjima školskog sporta.

Natjecanja u kojima sudjeluju učenici, članovi školskih sportskih društava(ŠSD) jedna je od najmasovnijih organiziranih oblika bavljenja tjelesnom aktivnošću. Svaka osnovna i srednja škola trebala bi imati oformljeno ŠSD-o, te kroz rad i vježbanje okupljati sve zainteresirane učenike na vježbanje i natjecanje kroz organizirani sustav.

Svako ŠSD-o u županiji udružuje se u Županijski školski sportski savez koji vodi brigu o potrebama društva te sudjeluje i suorganizira natjecanja u 12 sportova. Popis svih županijskih organizacija potražite OVDJE.

Tijekom godine najbolji sustav natjecanja iznjedriti će najbolje od najboljih te im početkom svibnja prirediti završno natjecanje gdje će se najbolji boriti za naslov DRŽAVNOG PRVAKA.

Pohvaliti se moramo i međunarodnim nastupima naših prvaka. Naime, Hrvatski školski sportski savez kao član Međunarodne školske sportske federacije (ISF) sudjeluju na Svjetskim školskim prvenstvima. Nastup na Svjetskim prvenstvima ostvaruju državni prvaci. HŠSS osim što sudjeluje na njima i organizira Svjetska prvenstva. U svojoj desetogodišnjoj povijesti HŠSS je organizirao Svjetska školska prvenstva u rukometu, futsalu i košarci, a u planu je i prvenstvu u atletici 2019. godine.

 

No, dragi roditelji, nije sve u natjecanju i medaljama. Naša filozofija je pružiti mogućnost sudjelovanja svakome ne želeći nametati pobjednički mentalitet.

Za učenike 5. i 6. razreda, koji zbog svoje mladosti teže dobiju priliku za mjesto u ekipi, organiziramo poseban sustav natjecanja, kojima postoje sve razine natjecanja baš kao i u sustav gdje se natječu svi učenici.  Završno natjecanja ( u pet sportova) najboljih ekipa učenika i učenica 5. i 6. razreda organiziramo već niz godina u Vinkovcima.

Mislimo i na one najmlađe učenike. Program Univerzalne sportske škole uključuje u tjelesno vježbanje dva puta tjedno učenike od 1.- 4. razreda osnovnih škola.  Po točno utvrđenom programu s njima rade kineziolozi podučavajući ih tajnama dobre vježbe i odlične zabave. Provjerite kod svog profesora TZK je li u vašoj školi radi odjeljenje USŠ (Univerzalna sportska škola).

Ako ste mislili da je našoj priči kraj, prevarili ste se. Učenike koji vole sport, ali bi radije bili izvan sportskog terena, ali ne pre daleko, imamo sjajan program koji se zove Igram, pišem, lajkam.

Učenici kojima je pisanje i fotografiranje blisko i koji se već vide u ulozi sportskog novinara imaju priliku izvještavati o sportskim nastupu svojih prijatelja. Novinarske članke, slike i izvještaje šalju se u Hrvatski školski sportski savez koji ih objavljuje na svojim web i Facebook stranicama.

Primijeti li netko bilo kakav fair play događaj u tren oka može poslati izvještaj i o tome i na taj način pomaže u izboru godišnje Fair play nagrade. Lijepo i plemenito, zar ne?

Za one koji žele sport ali s malo glazbe pozivamo da se prijave u projekt Virtualni plesni show. Učenici smisle koreografiju, uvježbaju je, snime svoj nastup i pošalju snimku nama. Mi je onda podijelimo sa svijetom i tada nastupa show.

Snimke nastupa pregledavaju se na internetu gdje se odmah lajka, komentira i na taj način određuje pobjednika. Uz taj sud publike, sav video materijal pregleda i stručni žiri koji donese sud o najboljoj plesnoj skupini.

Pogledajte neke pobjednike.

[videojs mp4="https://webmedia.skolski-sport.hr/VPS17/OS_21_OS_LADIMIREVCI.mp4" poster="https://webmedia.skolski-sport.hr/VPS17/VPS17.png" width="1280" height="720"]

U suradnji s tvrtkom Nestle učimo o zdravoj prehrani i zapravo - Vrtimo zdravi film. Pogledajte samo što su vam pripremili prošlogodišnji pobjednici.

[videojs mp4="https://webmedia.skolski-sport.hr/VZF17/OSMGUPCAGS.mp4" poster="https://webmedia.skolski-sport.hr/VZF17/VZF17.png" width="1280" height="720"]

Sudjelovanjem na natječaju koji provodimo s Hrvatskom olimpijskom akademijom zajedno učimo o olimpijskom pokretu. Do sada smo pisali, fotografirali, pripremali projekte....pogledajte.

Naš najmlađi projekt VJEŽBAONICA, pravo je mjesto za okupljanje svih učenika koji vole sport, ali ih strašno muči što već unaprijed znaju da ne mogu postići jako dobra rezultat. U tom projektu rezultat je u trećem planu. U prvom je planu zabava, igra i dobro raspoloženje i na kraju i ne primijetite da vam je majica znojna, a srce puno radosti.

Eto, nahvali smo se i nadam se pobudili vašu pozornost na naš rad. Postigli smo to spomenuvši samo jedna broj.  U početku je izgledalo nemoguće, ali uspjeli smo.

Sretan vam početak novih  pobjeda, poraza te veselog i zdravog druženja!

Vaš HŠSS