Skip to main content

Šah je priča bajka o 1001 grešci

U četvrtak, 27. travnja 2017.g u prostorima Hotela Delfin održana je Završnica državnog prvenstva u šahu za najbolje osnovne škole Republike Hrvatske. Najboljom u sveukupnom poretku se pokazala OŠ Vukovina u ženskoj kategoriji, a OŠ Split III iz Splita u muškoj.

Dok se većina sudionika natjecanja danas ujutro pripremala razgibavanjem, rastezanjem i fizičkim pripremama, naši su šahisti bili mirni i staloženi, pokušavajući imati čim bolju koncentraciju za početak natjecanja. U Hotelu Delfin više od 20 šahovskih ploča spremno je čekalo da na njih stanu šahovske figure vođene našim šahistima.

Natjecanje se protegnulo kroz cijeli dan, a mečevi su se bitno razlikovali jedan od drugog. Neke su igre bile vrlo neodlučne i dugotrajne, dok su neke od njih završile vrlo brzo najčešće zbog pada koncentracije ili brzopletosti. Tišina u dvorani za vrijeme igara učinila je situaciju još napetijom, a mentore i trenere držala na iglama.

Najboljima u ženskoj kategoriji su se pokazale djevojčice iz ŠSD Vučko, dok su srebro osvojile djevojčice iz ŠSD Tomislav. Bronca odlazi ka ŠSD Sokol.

Kod dječaka prvo mjesto je osvojilo ŠSD Ban Jelačić , drugo ŠSD Sokol, a treće ŠSD Žabac. Muška je kategorija bila jednako napeta i neizvjesna, presudili su pojedinačni bodovi i rezultati međusobnih susreta.

Već se godinama raspravlja o ulozi šaha u svijetu školskog sporta, no svake je godine sve jasnije i jasnije zašto je i šah postao aktivni član ovog sportskog saveza. Fair play, timski rad, trud, disciplina kao i svaki sport krase i šah. Moramo se truditi da šah ne postane poput mrtvog jezika, vrlo zanimljiv, ali za vrlo malu grupu

Detaljne informacije možete vidjeti na stranici šah rezultati