Skip to main content

Trijumf domaćina

Županijsko natjecanje iz odbojke se ovoga puta smjestilo u dvorani vinkovačke gimnazije Matije Antuna Reljkovića na Valentinovo. Bilo je popraćeno budnim okom sudaca, ali i snažnim glasom mlade publike.

U muškoj kategoriji samouvjereni Županjci (žuti dresovi) su otvorili natjecanje utakmicom protiv Vukovara. Međutim, njihove misli su još spavale. Gubili su bodove na blokovima i servisima što su Vukovarci dobro iskoristili. Razbudili su se tek na rezultatu 14:3 poslije trenerovih riječi nervozne frekvencije koje su, poput same lopte, letjele po svuda. Zbog lošeg starta, svima je bilo jasno da će Vukovarci odnijeti pobjedu u prvom setu što se i obistinilo (25:12). Ni drugi set nije išao u korist Županjcima. Protivnici su iskorištavali njihovu nervozu i prisvajali si bodove dok je s druge strane samouvjerenost opadala sa svakim izgubljenim bodom. Vukovarci su odnijeli pobjedu sa osvojenim drugim servisom (25:12). Moglo bi se reći da je ta utakmica bila kao hladan tuš za uspavanu momčad Županje.

Vinkovčani (bijeli dresovi) su imali priliku vidjeti i steći dojam o svojim protivnicima. Njih je pratio njihov trener, ujedno i ravnatelj, prof. Stipe Tomić. Županjci su sada već bili nervozni, što se odrazilo na njihovu igru, ali i ponašanje. Vinkovčani su imali dobru  taktiku, nadmudrivali su Županjce, posebice dobrim servisima dok je na strani Županjaca zavladala panika. ''Pecali'' su se u mrežu kao ribe i tako dodatno gubili bodove. Poslije timeout-a su konačno počeli zadavati probleme Vinkovčanima, ali oni su se odlično snašli u gustim situacijama i odnijeli pobjedu u prvom setu (25:17). Županjci su, unatoč fizičkoj i emocionalnoj iscrpljenosti, u drugom setu pužili bolji otpor, ali Vinkovci su imali Tomislava Grbešu koji je izvrsnim spašavanjima lopte dojmio i publiku koja ga je nagradila podrškom. Bez obzira na guste situacije, Vinkovčani su odnijeli pobjedu i u drugom setu (25:12) i slavodobitno krenuli na Vukovarce.

Neizvjesnost je počela napadom Vukovaraca na Vinkovčane koji su tek iz trećeg smeča osvojili bod. Žar te borbe je kolala zrakom da nije ni publiku ostavila ravnodušnom. Vinkovčani ruše Vukovarce sa stepenica i pobjeđuju u prvom setu (25:17). Moglo se vidjeti na Vinkovčanima da su bili opijeni pobjedom. Upravo zbog toga, posljednji dio utakmice je dobio dramatičnu radnju. Vodili su 24:19, ali zbog nervoze nisu mogli osvojiti zadnji bod dok ih Vukovarci nisu stisnuli na 24:23. Vukovarci su u svom pohodu ipak pogriješili i Vinkovci su dobili natjecanje teško osvojenim zadnjim bodom (25:23).

U ženskoj kategoriji su snage odmjerile Vukovarke (žuti dresovi) i Vinkovčanke (plavi dresovi). Vinkovčanke su loše startale svoju utakmicu, ali su, usprkos tome, izazvale napetost u sredini seta i došle do rezultata 24:19. Baš kao i u utakmici Vinkovčana protiv Vukovaraca, Vinkovčanke nisu mogle osvojiti zadnji bod, a Vukovarke su se lagano približavale. Vinkovački trener je panično dva puta zaredom tražio timeout. Uz malo sreće, Vinkovčanke su osvojili zadnji bod, a time i prvi set (25:22). Vukovarke su u drugom setu unatoč podršci s klupe postale nervozne što se moglo vidjeti po čestim žalbama vukovarske kapetanice sudcu. Jednako napet bio je i drugi set koji su ponovno osvojile Vinkovčanke (25:20) i time se plasirale na poluzavršno natjecanje.

Obje vinkovačke ekipe su vrlo kvalitetne pa je bilo teško odabrati najbolje predstavnike. U intervjuu s Mihaelom Šokčevićem, saznali smo vrlo iznenađujuće informacije: rekao je da ne treniraju svi zbog obaveza, a kada se uspiju naći, pokušavaju odraditi što kvalitetniji trening za što bolje rezultate, dok je Mirna Jurić pojasnila kako djevojke unatoč obavezama redovno stižu na treninge. Podijelila je s IPL-om i informaciju da se već dugo znaju s Vukovarkama zbog čega je još jedna pobjeda time i slađa, a dodatak je i činjenica da je većini ekipe ovo maturantska, oproštajna godina. Na poluzavršnom natjecanju oboje unatoč zahtjevnoj konkurenciji očekuju dobre rezultate.

IPL novinar : Tara Balen; Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci