Skip to main content

Trening uma jednako je bitan kao i trening tijela

U ponedjeljak, 25. travnja u prostorima Hotela Delfin održana je Završnica državnog prvenstva u šahu za najbolje osnovne škole Republike Hrvatske. Najboljom u sveukupnom poretku se pokazala OŠ Dobriše Cesarića iz Požege u muškoj kategoriji, a OŠ Gustava Krkleca iz Zagreba u ženskoj.

Dok se većina sudionika natjecanja danas ujutro pripremala razgibavanjem i istezanjem, naši su šahisti bili mirni i staloženi, pokušavajući imati čim bolju koncentraciju za početak natjecanja. U prostorima Hotela Delfin bilo je spremno više od dvadeset šahovskih ploča koje su čekale učenike. Natjecanje je trajalo cijeli dan i imalo je pet kola.

Natjecanje je bilo ispunjeno brojnim preokretima i zanimljivim igrama, voditelji su cijelo vrijeme bili na iglama. S obzirom na četiri ekipe sa sedam meč bodova, dodatni su kriteriji odredili pobjednice. Pojedinačni bodovi su odlučili, ponekad čak i razlikom od pola boda. Najbolje su u ženskoj kategoriji bile djevojčice iz OŠ Gustava Krkleca iz Zagreba, dok su srebro osvojile djevojčice iz OŠ Ferdinanovac. Bronca odlazi u OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog.

Kod dječaka prvo je mjesto osvojila OŠ Dobriše Cesarića iz Požege, drugo OŠ Ivana Benkovića iz Dugog Sela, a treće OŠ Frane Krste Frankopana Krk. Muška je kategorija bila jednako napeta, presudili su pojedinačni bodovi i rezultati međusobnih susreta.

Neke su igre bile napete i dugačke, dok su neke završile brzo kako zbog brzopletosti, tako i zbog pada koncentracije. Tišina u dvorani za vrijeme igara bila je skoro opipljiva, a taktike i misli su se mogle lako prepoznati. Ozbiljna lica, trzaji nogu, brze ruke na satovima. Igralo se i pod temperaturom, ali potrebni su bodovi osvojeni.

I dalje neki propitkuju ulogu šaha u svijetu školskog sporta, no svake je godine jasnije zašto je i šah postao aktivni član ovog sportskog saveza. Fair play, timski rad, trud, disciplina, ljubav prema svakom sportu.

Marija Bobinski, IPL novinarka