Skip to main content

Tjelovježba za mozak

Natjecateljice kažu kako je interesantno što se u šahu puno razmišlja i da se tako razvija mozak!

U organizaciji Školskog sportskog saveza Grada Zagreba održana je Završnica ekipnog Prvenstva Grada Zagreba u šahu za djevojčice osnovnih škola grada Zagreba, koja je ujedno i Poluzavršnica Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske.
Natjecanje se održavalo u OŠ Frana Krste Frankopana u subotu, 27. veljače 2016. Voditelj natjecanja bio je prof. Tomica Gužvinec. Ravnateljica OŠ Frana Krste Frankopana Jadranka Bjelica službeno je otvorila turnir. Sudac Siniša Režek objasnio je način bodovanja i proglasio početak igre.
Natjecanje je započelo u 9.00 sati, a završilo u 12.00. Natjecale su se OŠ Sveta Klara, OŠ Gustava Krkleca, OŠ Odra i OŠ Jordanovac. To su škole koje su izborile nastup na Završnici Prvenstva Grada Zagreba.
Prva razina natjecanja za djevojčice započela je još 30.1.2016., kada su odigrana prva 3 kola. Kvalifikacije su se nastavile 6.2.2016. Ukupno je odigrano 4 kola. U natjecanju je sudjelovalo 11 ekipa s 53 djevojčice i ostvarena su 52 ekipna nastupa.

sah_1
Prije početka natjecanja vladala je velika napetost i počele su konzultacije natjecateljica s voditeljima. Cijelo vrijeme roditelji i mentori u tišini su pratili natjecateljice kako ih ne bi ometali. Natjecateljice su se morale koncentrirati na igru, te razmišljati o potezima, jer je i najmanja pogreška mogla biti kobna. Kažu da im uz atmosferu, kakva je vladala, to nije bilo teško. Atmosfera na natjecanju u šahu drugačija je od one kakvu viđamo na natjecanjima drugih sportova, kao što su nogomet i košarka, gdje se natjecatelje bodri iz svega glasa. Ovdje bi to bilo loše za natjecatelje.
Za vrijeme igranja razgovarala sam s natjecateljicama. Učenice Osnovne škole Gustava Krkleca rekle su da im je lijepo te da se zabavljaju. Nakon završenog drugog kola nadaju se samo najboljem. S protivnicima se druže izvan škole te se dobro provode. Na ovakvim natjecanjima djevojke su već bile te su vrlo dobro završile. Škola ih podržava te prati njihov uspjeh. Treniraju dva puta tjedno. Šah im je zanimljiv i kreativan. Jako promišljaju o potezima. Najviše vole kada protivnikov kralj sam sebe zatvori, odnosno ugušeni mat. Renata Smetiško, jedna od mlađih natjecateljica iz Osnovne škole Gustava Krkleca, 2.b razred, rekla je da šah igra već dvije do tri godine i ima mnogo medalja. Za šah se odlučila nakon što joj je tata pokazao kako se igra. Interesantno joj je što se u šahu puno razmišlja, kaže da tako razvija mozak. Protivnicu je matirala pješakom i damom. Sretna je i kad gubi i kad pobjeđuje. Pravi sportski duh!
Učenici Dori Šarić iz OŠ Jordanovac, 5. razred, ovo je druga godina igranja šaha, koji joj je zanimljiv jer voli razmišljati. Natječe se  nekoliko mjeseci i već ima puno medalja. Najbolji uspjeh joj je drugo mjesto u jednom manje poznatom natjecanju. Trener ju motivira tako da joj govori da će pobijediti i da ona to može. Prvo kolo matirana je damom i topom.
Natjecateljica Lucija Blažan iz Osnovne škole Sveta Klara, 8. razred, šah igra šest godina. Igrajući šah može se isključiti iz cijelog svijeta i razmišljati samo o tome trenutku što joj često u životu pomaže. Natječe se pet godina i ima mnogo medalja. U Zagrebu su uglavnom drugi na ekipnom natjecanju. Na treninzima su kao jedna obitelj.
Nakon odigrana 3 kola, prvoplasirane bile su učenice iz OŠ Gustava Krkleca koje je vodio Nikola Cetina. U njihovu sastavu bile su Petra Malbaša, Lara Branković, Marija Smetiško, Renata Smetiško, Lucija Smetiško, Ana Smetiško.
Drugoplasirane bile su učenice Matea Cvrtak, Iva Baljak, Bruna Miholić, Elma Vuran, Lejla Vuran iz OŠ Sveta Klara koje je vodio Vjekoslav Novak.
Trećeplasirane bile su učenice Monika Kolovrat, Lucija Kolovrat, Anđela Mahin,Samatna Halužan, Ana Katarina Hačić iz OŠ Odra, a vodio ih je Krešimir Tomaško.
Četvrto mjesto pripalo je OŠ Jordanovac. Sastav su činile Lucija Klišanin, Dora Šarić, Lara Pavić, Eva Lešić, Maša Batinović, a vodio ih je Joakim Puškaš.
Prvakinje Grada Zagreba za školsku godinu 2015./2016. nastupit će na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske u Poreču od 24. do 26. travnja 2016. godine.
Želimo im puno uspjeha na Završnici Državnog prvenstva u Poreču!
IPL novinar:  Ivana Pranjić, 6. razred