Skip to main content

IPL istražuje Opatiju

Fascinirane krasnom Opatijom te hotelom koji je ove godine opet domaćin Državnog prvenstva u judu, IPL novinarke krenule su u mini istraživanje ovoga grada i njegove povijesti, kao i povijesti hotela.

Temperatura zraka – 13 stupnjeva celzijevih. Vjetar puše sa sjevera brzinom od 13 km/h. Vlažnost zraka je 88%. Kiša povremeno pada po opatijskoj rivi i čini okolinu hotela Opatije tmurnim, ali zanimljivim prizorom.

Hotel Opatija nalazi na brdašcu tik iznad opatijske rive u srcu ovog lijepog grada koji nas je ugostio ovoga tjedna. Okružen predivnim parkom i pružajući divan pogled na more, jedan je od najstarijih i najljepših hotela u Opatiji. Postoji od davne 1829. godine, a danas stoji kao hotel s jednom od najboljih terasa i najraznovrsnijih kuhinja, nudeći domaće i međunarodne specijalitete. Već je drugu godinu domaćin Državnog prvenstva u judu, a djelatnici hotela imaju većinom dobra iskustva sa Savezom i njegovim događanjima.

ipl-istrazuje (3)

BorisŽilbert, jedan od najiskusnijih djelatnika i voditelj sale hotela Opatija, rekao je za sudionike Prvenstva: „Klince ne možeš zavezat, ali ako je trener dobar, onda se sve može. Nikad nije bilo problema, uvijek su bili divni.“

Mnogi su se judaši iz hotela spustili do rive kako bi malo „protegnuli noge“ i opustili se prije kontrolnog vaganja i napetog natjecanja koje slijedi. I mi smo se uputile u istraživanje, vidjevši da bi uskoro mogla pasti kiša (što je i bio slučaj) i znajući da već sljedeći dan idemo kući. Istražile smo grad, pogledale crkve, tornjeve, hotele i spomenike. Posebno nam se svidjela „Djevojka s galebom“ kipara Zvonka Cara koja zanosno gleda u more. Ono je danas bilo posebno burno i javljalo se našim judašima velikim valovima i pljuskovima o obalu. Dvanaest kilometara dugačka riva s predivnim spomenicima i kipovima pobudila je interes, no nije bilo vremena proći ju cijelu. Ipak, Hrvatska staza slavnih s dvadesetak zvijezdi bila je prepuna sportaša, što nam se svidjelo jer smo toga trena shvatile da bi bilo koji mališan koji sutra nastupa mogao jednoga dana imati svoju zvijezdu na ovoj rivi.

[rev_slider stars]

Opatija će, sigurni smo, biti odličan domaćin kao i prošlih godina. Ovaj „biser Jadrana“ velika je turistička atrakcija već dugi niz godina i drago nam je da najbolji judaši iz škola cijele Hrvatske mogu povremeno pobjeći od stvarnosti i vidjeti nešto što je dio naše hrvatske povijesti.

Marija Bobinski i Maja Sadiković, IPL novinarke