Skip to main content

Neizvjesno do posljednje sekunde

Šest srednjih škola, šest utakmica, tri crvena kartona, izjednačenje u zadnjoj sekundi, i fair-play potez koji bi mogao obilježiti ovu školsku godinu

– osnovna razina natjecanja u rukometu za mladiće koji pohađaju vinkovačke srednje škole, a koja je održana 2.2.2016., pružila je svim gledateljima doista zanimljiv turnir. Natjecanje se odvijalo u dvije skupine, a iz svake se jedna škola mogla plasirati na županijsko natjecanje. Sudionici natjecanja bili su Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci, Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci, Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, Zdravstvena i medicinska škola Dr. Andrije Štampara Vinkovci, Srednja strukovna škola Vinkovci i Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci.
U prvoj utakmici, domaćin i favorit prve skupine, tim Ekonomske brzo je kontrama i čvrstom obranom nadvladao Gimnaziju, a čak ni ozljeda Luke Omrčanina, najboljeg igrača Ekonomske koji je posljednjih šest minuta utakmice proveo na klupi s ledom na koljenu nije bila dovoljna da se gimnazijalci vrate u igru (17:9). Iako uz puno promašaja, Ekonomska škola predvođena Omrčaninom i golmanom Filipom Vrbovskim koji je bio na visokoj razini u obje utakmice pobijedila je Strukovnu školu (14:7), čime je izborila županijsko natjecanje. Nakon utakmica Luka je za IPL otkrio da očekuje prvo mjesto na županijskom, ali i da nije toliko optimističan oko prolaza na državno, s obzirom da bi se Ekonomska škola u slučaju prolaza na regionalno natjecanje, za državno trebala boriti s osječkim timom državnih viceprvaka.

WP_20160202_009

Za činjenicu da je njegova škola postala konstantni favorit i pobjednik gradskog natjecanja rekao je jednostavno: „Ne znam, izgleda da smo najbolji.“, ali iza te rečenice krije se puno rada. Jer većina igrača Ekonomske rukometom se bavi i izvan škole, a zajedničke treninge imaju dva puta tjedno, predvođeni profesorom Matom Džaltom, za kojeg Luka kaže da je sjajan voditelj. Za drugo mjesto u skupini Strukovna je otvorila utakmicu 4:0, ali sjajni golman gimnazije Borna Miklošević i lijevi bek Marin Bosančić koji je u ovoj utakmici bio precizniji sa 6 golova uspjeli su momčad dovesti do pobjede rezultatom 8:7. U drugoj skupini učenici Poljoprivredne škole uz puno tehničkih grešaka izgubili su od Zdravstvene i veterinarske 7:13, ali i od favorita Tehničke škole 3:13 pri čemu se nisu iskazali sportskim ponašanjem: dobili su dva crvena kartona i nekoliko isključenja zbog prigovora sucima. Tako je Poljoprivredna škola zauzela treće mjesto u skupini, a posljednje su igrale Zdravstveno-veterinarska i Tehnička škola. U dinamičnoj utakmici ispunjenoj polukontrama Tehnička je napadala sa svih pozicija; zabijali su Luka Knežević, Darko Bionda, Marko Kiralj, Robert Matijević i Dino Mikuš, ali Zdravstveno-veterinarska škola je golovima Ivana Požege, Mateja Ćuka i Ivana Pinjuha ostala u igri i u zadnjoj sekundi izjednačila za rezultat 13:13. To ipak nije bilo dovoljno za prolaz, jer su učenici Tehničke škole imali bolju gol razliku, ali Zdravstvena i veterinarska škola može se pohvaliti fair-play potezom turnira. Kada je protivnički igrač, Jakov Sudar, ozlijedio nogu, odmah su mu pomogli učenici fizioterapeutskog smjera Matej Ćuk i Ivan Pinjuh.

WP_20160202_010

O Tehničkoj školi govorio je Darko Bionda, koji u sljedeća dva kruga natjecanja očekuje prolaz na državno, i nimalo se ne boji I. gimnazije iz Osijeka. Otkrio je da se nisu pripremali za gradsko natjecanje, ali da će organizirati treninge prije županijske razine. S obzirom da se u timu Tehničke škole Ruđera Boškovića samo jedan igrač ne bavi rukometom izvan škole,  riječ je o drugom golmanu koji je zapravo malonogometni golman, a Ekonomsku školu Ivana Domca predvodi kadetski reprezentativac, možemo biti sigurni da će i županijska razina natjecanja biti jednako zanimljiva.
IPL novinar: Nikolina Jurković