SPORTSKI PRAZNICI | besplatan ljetni sportski program okupio tisuće djece diljem Hrvatske

#volimskolskisport

SPORTSKI PRAZNICI | besplatan ljetni sportski program okupio tisuće djece diljem Hrvatske

#volimoskolskisport

Sportski praznici edukativan su ljetni sportski program Hrvatskog školskog sportskog saveza kojemu je glavni cilj uključiti djecu iz svih krajeva Hrvatske u sportske aktivnosti. S krajem školske godine većina sportskih programa, pogotovo u školskoj organizaciji, staje – a djeca i voditelji pokazali su interes za sudjelovanjem u organiziranim sportskim aktivnostima i tijekom ljetnih praznika.

Program se provodio četvrtu godinu zaredom uz podršku Ministarstva turizma i sporta, ovoga puta na čak 96 lokacija sa 194 kineziologa koji su djeci tijekom tri tjedna pružili mogućnost besplatnog sudjelovanja u sportskim aktivnostima, neke od kojih su bile potpuna novost učenicima koji su sudjelovali. Djeca su imala priliku družiti se na otvorenom, vježbati pod vodstvom svojih profesora, učiti o zdravoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti te timskom radu i fair playu, ali i otkrivati nove sportove poput penjanja na umjetnu stijenu, streličarstva, kuglanja, taekwandoa, rolanja, veslanja, pa čak i kriketa i boćanja. Program je i ove godine bio u potpunosti besplatan za sve učenike. Svaki učenik dobio je majicu, te zdravi obrok – mnogi su voditelji organizirali prehranu u suradnji sa školskim kuhinjama, a neki su ostvarili suradnju s lokalnim dobavljačima i OPG-ovima.

Konačna brojka neopisivo je razveselila organizatore, koordinatore i sve provoditelje – više od 13 000 učenica i učenika svih uzrasta ove je godine svoje ljetno slobodno vrijeme provelo sa svojim profesorima u organiziranim sportskim aktivnostima. Izvještaji svakodnevno pristižu iz svih županija, kao i županijski prilozi koje objavljujemo na YouTube kanalu Hrvatskog školskog sportskog saveza, a koje možete pogledati OVDJE.

Organizatori zahvaljuju svim ovogodišnjim sudionicima sretni što se ovakav format pokazao izvrsnim i zanimljivim tisućama sudionika, a glavni tajnik HŠSS-a dr. sc. Ivan Dujić na kraju ovogodišnjeg programa zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli održavanju Sportskih praznika i potvrđuje:

„Osobno, i u ime ureda Hrvatskog školskog sportskog saveza, želim vam svima poručiti da ćemo se i dalje truditi razvijati školski sport te školske sportske, ali i edukativne aktivnosti i nastojati uključiti i zadržati što veći broj djece u sportu. Uz Sportske praznike razvijamo i provodimo još 10-ak projekata koji tijekom cijele školske godine streme uključivanju djece i mladih, profesora, ali i roditelja u besplatni organizirani oblik tjelesne aktivnosti. Za to nam i dalje najvažnija suradnja svih sportskih udruženja, škola i roditelja koji su kroz ovaj program dokazali da je suradnja moguća upravo na dobrobit te zdravlje i sreću naše djece.“

Ovogodišnjoj provedbi projekta pridružio se i UNICEF kao pokrovitelj dvije lokacije u Sisačko-moslavačkoj i Međimurskoj županiji, uz želju da se suradnja na sportskim i edukativnim projektima proširi i omogući dodatni rast ovog projekta.

Već početkom nove školske godine nastavljaju se projekti Univerzalna sportska škola i Vježbaonica te Inkluzija u školskom sportu, a dodatne sportske aktivnosti ostvarit će se i kroz novi pilot-projekt „Aerobik tatom, na penale s mamom“ čiji je glavni cilj vraćanje djece i mladih na sportska igrališta uz obiteljske sportske i edukativne aktivnosti.