IPL INTERVJU | medijski projekt iz perspektive tri generacije učenika novinara

#volimskolskisport

IPL INTERVJU | medijski projekt iz perspektive tri generacije učenika novinara

#volimoskolskisport

Dora Pavić, Ivona Švaganović i Ema Marić tri su talentirane IPL učenice novinarke koje je Hana Nović, učenica treće generacije učenika novinara, upoznala na Državnom prvenstvu za učenike do šestih razreda u Vinkovcima. Svoje, a i njihovo iskustvo u medijskom edukativnom projektu “Igram, pišem, lajkam”, okupila je u najnovijem IPL intervjuu.

Imala sam tu čast vidjeti kako sudjeluju u projektu koji zaista obožavaju te zbog kojega su i došle u Vinkovce, ali sam imala i priliku saznati o njihovim početcima u školskom sportu i svemu što su doživjele otkad su saznale što je projekt ,,Igram, pišem, lajkam”.

Edukacijski projekt ,,Igram, pišem, lajkam” uspješno se provodi od 2013. godine, no u novom ruhu s novim aktivnostima vraća se u školski sport već treću godinu zaredom pod vodstvom koordinatorice Marije Bobinski. Dora Pavić postala je dijelom medijskog tima školskog sporta odnijevši pobjedu kao IPL učenica novinarka druge generacije. No, tu su i nezanemarivi sjajni rezultati Ivone i Eme. Ema Marić je također sudjelovala u projektu druge generacije zajedno s Dorom, a Ivona je imala priliku u ovaj, kako kaže, “čudesan svijet sportskog novinarstva”, ući prva.

Kada sam Ivonu upitala što je znala o ovom projektu prije dolaska te je li prednost biti među onima koji će ga započeti, jednostavno je odgovorila da sve ima svoje prednosti i mane:

,,Eh, pa ja sam prva generacija – najteža iz jednog jednostavnog razloga: nemaš nikoga za primjer ili za savjet i ne znaš što te čeka… No, tek na kraju shvatiš da te čekalo neočekivano, i to u najboljem mogućem smislu. Moja je majka voditeljica školskog sportskog društva u raznim sportovima u Slavonskom Brodu. Znala je da oduvijek volim pisati članke pa mi je rekla da je čula da se pokreće projekt ,,Igram, pišem, lajkam” te da mogu napisati članak i prijaviti se. Međutim, ja sam mislila da ćemo mi imati samo tu edukaciju i to je to. Nisam uopće ni sanjala da ću moći već treću godinu pratiti državna prvenstva kao učenica novinarka.”

Na IPL edukaciju srednjoškolci se mogu prijaviti početkom školske godine pisanim intervjuom, člankom ili videouratkom koji je povezan sa sportom i sportskim novinarstvom. A ako ste do sada barem jednom pomislili da savršenstvo ne postoji, još niste pročitali uradak IPL učenice novinarke druge generacije – Eme Marić:

,,Prijavila sam se s tekstom o mladoj košarkašici Anji Bunčić. Tekst je odlično prošao jer sam imala maksimalan broj bodova te sam i sama njime bila zadovoljna. U početku sam obožavala tako pisati intervjue i članke, ali kroz IPL edukaciju sam došla do spoznaje da imam talenta i za druge stvari, poput snimanja i montaže.”

Dora je pak svoj put prema novinarstvu započela jednim videouratkom, koji je na samoj edukaciji pokazan kao primjer dobre prakse, a zatim je nastavila sudjelovati na državnim prvenstvima. Iako u početku prestrašena, jer “ne zna što točno čini”, svojim se radom istaknula kao najuspješnija učenica druge generacije novinara. Dalje svoj put nastavlja u novinarstvu kroz praćenje raznih natjecanja – a ove je godine bila pozvana i predstavljati projekt i Hrvatsku na ISF Svjetskom školskom prvenstvu u krosu koje se održavalo u Nairobiju u Keniji, gdje je u svakom smislu riječi, prošla velike životne prekretnice (i granice):

,,Zahvaljujući ovom projektu i suradnji Hrvatskog školskog sportskog saveza sa Svjetskom školskom sportskom organizacijom, nedavno sam imala priliku otputovati na drugi kontinent – Afriku. Tamo sam također dobila priliku raditi ono što volim, a to je biti novinarka i izvještavati o svemu što se događalo na proteklim natjecanjima. Tamo sam doživjela predivna iskustva koja ću zauvijek pamtiti. Za sve se ovo želim prvenstveno zahvaliti Mariji, našoj “drugoj mami”, koja me je odabrala i koja je imala povjerenja u mene da ću ja to sve tamo dobro obaviti. Hvala i Hrvatskom školskom sportskom savezu na ovako velikodušno pruženoj prilici te hvala, naravno, i mojim roditeljima što su me podupirali, podržavali i dopuštali da sudjelujem u ovom velikom projektu.”

Osim učenja, rada i truda, učenici novinari uvijek imaju vremena za zabavu te upoznavanje novih prijatelja, kolega s kojima će zajedničkim snagama nastaviti putovati u ovome smjeru. Evo što djevojke misle o svojim novostečenim prijateljima:

,,Ekipa je odlična. Toliko smo si dobri da krenemo jakooo nedostajati jedni drugima kada se duže vrijeme ne vidimo na natjecanjima. Zaista, svi smo ostali u dobrim odnosima, svi si međusobno pomažemo… Kada netko ne zna kako nešto napraviti, osim što možemo sve u bilo kojem trenutku pitati Mariju, uvijek ima netko od nas tko zna. Jednostavno se nadopunjujemo.”

O cijelom projektu i svim njegovim sudionicima u posljednje tri školske sportske sezone, koordinatorica Marija Bobinski kaže:

“Mali slogan koji se provlači kroz sve naše aktivnosti je: #volimškolskisport. A meni je jedna od omiljenih stvari u školskom sportu upravo ta neumorna i nepresušiva kreativna energija koja vlada svaki put kad IPL ekipa stigne na državno prvenstvo. Izrazito smo ponosni na sve mlade ljude koji sudjeluju u ovom projektu i veselimo se što na svakom prvenstvu uživamo u radovima, kako ih iz milja zovemo, “male IPL vojske”.

Za kraj želim iznijeti i svoj osvrt, kao osvrt učenice treće generacije novinara. Na ovome sam projektu imala prilike raditi nešto što si sama nikad ne bih mogla zamisliti. Upoznala sam nove ljude, prijatelje, poznate osobe…. Naučila sam pisati članke poput ovoga, čak sam naučila i raditi promo videe, naučila sam se boriti sa svojim strahovima kao što su javni govor i livestream intervjui. Ništa to vjerojatno ne bih proživjela da nisam dobila priliku sudjelovati na ovako velikom, razvijenom projektu i na tome sam beskonačno zahvalna.

U ime sve tri generacije potvrđujem da smo uistinu zahvalni što nas je sve spojilo ovakvo veselje i sudbina te se nadamo da ćete nam se iduće godine svojom prijavom i vi pridružiti i postati dio ove nezaboravne novinarske priče. Prijave za novu generaciju učenika novinara otvaraju se početkom listopada, a dotada, uživajte u našim radovima i nastavite nas pratiti.

IPL učenica novinarka Hana Nović