“Misli, vježbaj, mijenjaj” | održana završna dodjela nagrada Udruge Pragma

#volimskolskisport

“Misli, vježbaj, mijenjaj” | održana završna dodjela nagrada Udruge Pragma

#volimoskolskisport

U Zagrebu je, u organizaciji Udruge Pragma uz partnerstvo s Hrvatskim školskim sportskim savezom i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, dodijeljena 11. Godišnja nagrada za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja novinarima Maši Rađenović, Sanji Bubalo i Josipu Baliću.

Udruga Pragma je 11. godinu zaredom dodijelila Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanjaa posebnost ove Nagrade je što se temelji na glasovima učenika, nastavnika, stručnih suradnika i roditelja koji biraju najbolje novinarske radove prijavljene na natječaj. Prema mišljenju obrazovnih ustanova, pobjednica u kategoriji „radijski prilog“ je Maša Rađenović s Radio Siska, za rad „Školska frekvencija: Tragom razvoja, aktivnosti i natjecanja u školskim dvoranama“. U kategoriji TV/tiskani/online prilog nagradu su podijelili Sanja Bubalo s portala Dječja posla, za rad „Djeca s teškoćama kroz sport žive ispunjen život pun mogućnosti“, i Josip Balić sa Sportske televizije, za rad „Taekwondo klub Monter“.

Posebno je zadovoljstvo bilo uručiti nagrada Maši Rađenović, čiji je rad bio emisija o županijskom natjecanju školskih sportskih društava u futsalu Sisačko-moslavačke županije, a koju u cijelosti možete poslušati OVDJE.

Ovogodišnja Nagrada je bila usmjerena promociji sporta kao izvannastavne i izvanškolske aktivnosti koja doprinosi pozitivnim obrazovnim ishodima, povećanoj socijalnoj uključenosti djece i mladih, prevenciji neprihvatljivog ponašanja, razvoju socijalnih i emocionalnih vještina te općeljudskih vrijednosti kod djece i mladih.

U ime partnera, Hrvatskog školskog sportskog saveza, glavni tajnik Ivan Dujić koji je pojasnio značaj novog projekta “Aerobik s tatom, na penale s mamom” kojoj je glavni cilj vratiti djecu na školska igrališta u organiziranom obliku koja započinje u rujnu ove godine. U ime partnera, Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, sudionike je pozdravio Danijel Labaš. Uz dodjelu Nagrade, održana je i rasprava o socijalnom i emocionalnom učenju kod djece i mladih u kojoj su sudjelovali ravnatelji škola, stručnjaci iz sustava socijalne skrbi i novinari.

Na dodjeli se potaknula rasprava i o novoj temi za sljedeću sezonu nagrada, na kojoj je glavni tajnik potvrdio:

“Uvjeti u kojima rade naši učitelji i nastavnici, a i profesori tjelesne i zdravstvene kulture, kineziolozi, su zaista poražavajući. Voljeli bismo kada bi se novinarska zajednica posvetila i tome jer su novinari često pokretači promjene koji mogu ukazati na probleme u odgojno-obrazovnom sustavu i u fokus staviti dobrobit nastavnika i učitelja.”

Gosti dodjele su bili hrvatski psiholog i psihoterapeut Matej Čuljak koji je sudionike vodio kroz vježbe opuštanja te Fran Peterlin, hrvatski odbojkaš s inozemnom i domaćom karijerom, koji je pokrenuo sportsku akademiju za mlade perspektivne sportaše – Tvornicu sportskih prvaka.

Udruga Pragma pokrenula je projekt dodjele Nagrade 2012. s ciljem podizanja medijske kulture i medijskog opismenjavanja djece i mladih te jačanja demokratskog građanstva. Dodatni cilj je davanje podrške i promoviranje rada novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti o obrazovanju. Projekt doprinosi većoj vidljivosti odgojno – obrazovnih programa u Hrvatskoj te stvaranju osjećaja zajedništva različitih dionika u zajednici. Učenici razvijaju kritičko mišljenje i medijsku pismenost, vježbaju sudjelovanje u demokratskom procesu, dobivaju osjećaj da se njihovo mišljenje uvažava, usvajaju nova znanja i vještine te usvajaju vrijednosti obrazovanja kroz aktivno sudjelovanje, osobni angažman.

Hrvatski školski sportski savez zahvaljuje Udruzi Pragma na izvrsnoj suradnji tijekom cijele školske godine te čestita svim ovogodišnjim dobitnicima!

Pokrovitelj ovogodišnje dodjele Nagrade je Ministarstvo turizma i sporta, a Grad Zagreb sufinancira projektne aktivnosti. Partneri u dodjeli Nagrade su Hrvatski školski sportski savez i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu. Programske aktivnosti se provode uz potporu Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva demografije i useljeništva te Ministarstva znanosti i obrazovanja.