Upute učenicima koji sudjeluju u projektu IPL


Projekt Igram, pišem, lajkam

Projekt kojeg je Hrvatski školski sportski savez pokrenuo u šk.god. 2012./2013. s ciljem popularizacije školskog sporta među učenicima te veće i kvalitetnije promocije školskih sportskih natjecanja.  IPL novinari izvještavali su s poluzavršnih i završnih natjecanja Državnog prvenstva te sa završnog natjecanja Državnog prvenstva za učenike 5. i 6. razreda te od prošle godine i sa nižih razina natjecanja (općinska, gradska, županijska). Svi izvještaji projekta IPL bili su objavljivani na web i Facebook stranici HŠSS-a te dio njih u tiskanom izdanju Sportskih novosti.

Statistika prvih pet sezona IPL-a:

  br.izvještaja br.novinara br.natjecanja pobjednik
2012 – 2013 66 55 116 Marko Šapina
2013 – 2014 73 60 125 Marija Bobinski
2014 – 2015 56 48 77 Nikolina Jurković
2015 – 2016 70 57 100 Marita Čatić
2016 – 2017 71 56 99 Ina Brakus
ukupno 336 276 517

 

Kako i tko  sudjeluje u Projektu?

Projekt je zamišljen na način da IPL novinari izvještavaju sa školskih sportskih natjecanja (međurazredna, gradska, općinska, županijska, poluzavršna natjecanja ŠSD-a i Završnica ŠSD-a za OŠ, SŠ i 5,6 razrede, SP u futsalu). U Projektu mogu sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola. Na svakom poluzavršnom natjecanju obavezno je prisustvo 1 IPL novinara kojeg odabire Županijski školski sportski savez (ŽŠSS). Pretpostavlja se da će većina IPL novinara biti izabrana iz postojećih novinarskih sekcija škola ali to ne mora biti pravilo.

IPL novinari (IPL mentori) koji su sudjelovali u Projektu u prošlim sezonama imat će priliku izvještavati sa Završnica DP-a slijedećih sportova:

datum sport mjesto
14. – 15. veljače 2018. judo Vinkovci
28. veljače – 01. ožujka 2018. plivanje Vukovar
22. – 23. ožujka gimnastika Opatija
18. – 19. travnja 2018. kros Poreč
19. – 21. travnja 2018. DP ITR Poreč
22. – 24. travnja 2018. Završnica OŠ Poreč
25. – 27. travnja 2018. Završnica SŠ Poreč
09. -10. svibnja 2018. atletika Split
03. – 05. lipnja 2018. Završnica 5. i 6. Vinkovci

 

Gdje će se objavljivati izvješća sa natjecanja?

Vijest koju nam pošaljete, pregledat ćemo i ispraviti gramatičke pogreške  (ukoliko će biti potrebno) te objaviti na našim internetskim stranicama skolski-sport.hr i na našem Facebook profilu.

Koje su zadaće IPL novinara?

Zadaće:

Zadaće:

 • napisati kratko izvješće s nižih razina natjecanja sa svim potrebnim informacijama i obliku navedenim u Uputama (vidi dolje),
 • napisati kratko izvješće s poluzavršnog/završnog natjecanja sa svim potrebnim informacijama i obliku navedenim u Uputama (vidi dolje),
 • fotografirati natjecanje (dolazak ekipa, svečanosti otvaranja, skupne slike ekipa, proglašenje pobjednika,najistaknutiji pojedinac….),
 • najkasnije 3 dana nakon održanog natjecanja dostaviti HŠSS-u izvješće (sa slikama) putem već pripremljene web forme (Internet) kojoj ćete pristupiti kada vas županijski tajnik izabere za IPL novinara određenog sportskog događaja.
 • IPL novinari šalju izvještaje putem web forme. Klikni na ovaj tekst i POŠALJI SVOJ IZVJEŠTAJ.

 

Hoće li biti kakvih nagrada?

 • Nagrade
 • Sudjelovanje na Završnicama DP-a u Poreču i Vinkovcima 2018.
 • Sportski bon

Sudjelovanje na Završnicama DP-a u Poreču i Vinkovcima

Najaktivnijih deset (10) te dva (2) najbolja izvještaja (po ocjeni stručnog žirija – 1 za Završnicu DP-a u Poreču te 1 za Završnicu DP-a u Vinkovcima ), odnosno IPL novinari autori tih izvještaja, biti će nagrađeni odlaskom na Završnicu DP 2018. godine u Poreč odnosno Vinkovce o trošku HŠSS-a.

Završnica DP-a u Poreču: šest najboljih IPL izvještaja, sa nižih razina te poluzavršnih natjecanja osnovnih i srednjih škola, (pet najboljih po zbroju „lajkova“ na FB i web stranici HŠSS-a te 1 po izboru stručnog žirija)  biraju se za kategoriju osnovnih  i srednjih škola

Završnica DP-a u Vinkovcima: šest najboljih IPL izvještaja, sa nižih razina te poluzavršnih natjecanja petih i šestih razreda osnovnih škola,  (pet najboljih po zbroju „lajkova“ na FB i web stranici HŠSS-a te 1 po izboru stručnog žirija) biraju se za kategoriju petih i šestih razreda osnovnih škola

 Kriteriji za određivanje deset najaktivnijih (pet u kategoriji osnovnih i srednjih škola te pet u kategoriji petih i šestih razreda osnovnih škola) izvještaja biti će zbroj:

 • najviše ¨like-ova¨na facebook stranici (zbrajaju se ¨like-ovi¨ slika, video uradaka i teksta),
 • najviše ¨like-ova¨ web stranici,

 

Sportski bon

IPL novinari (12) koji će sudjelovati na Završnicama DP-a u Poreču i Vinkovcima te IPL mentori, biti će nagrađeni poklon bonom sportske opreme.

 • pobjednik IPL-a – 1.500 kn
 • sudionici Završnice DP-a u Poreču i Vinkovcima – 500,00 kn
 • IPL mentori DP-a Poreč i Vinkovci – 500 kn
 • IPL mentori ostalih Završnica DP-a – 200 kn

UPUTE

vijest je temeljna novinarska vrsta. Ona je najkraći novinarski oblik i sadrži istinite, kratke, jasne i pravodobne podatke o nekom događaju.

 Bitni elementi vijest jesu:

 1. istinitost
 2. aktualnost (to znači objaviti vijest što brže nakon događaja)
 3. zanimljivost
 4. važnost
 5. kratkoća
 6. jasnoća
 7. preciznost

 Stoga vijest mora odgovoriti na sedam pitanja:

 1. TKO?
 2. ŠTO?
 3. KADA?
 4. GDJE?
 5. ZAŠTO?
 6. KAKO?
 7. TKO SE ISTAKNUO?

Svako izvješće treba sadržavati :

 1. kratko izvješće sa svim podacima o natjecanju
 2. *fotografije (priložiti slike ekipa i bar jednu sliku iz same igre ili dodjele medalja, najistaknutijeg pojedinca – ako nastupaju četiri ekipe onda treba 4 slike, ako nastupa samo tri ekipe onda tri slike)
 3. kratki interview sa najistaknutijem pojedincem
 4. vaš kreativni dio (dio u kojem vi pišete svoj doživljaj sa natjecanja)

Što ako se dogodi neki fair play događaj?

Svaki organizator natjecanja na zapisničkom stolu ima obrazac za prijavu Fair play događaja. Kada se takav događaj desi, o njemu napišite nekoliko redaka i na zapisničkom stolu potražite obrazac za prijavu te podsjetite organizatora da ga prijavi. Ako kojim slučajem obrasca nema, potražite ga na web stranici našeg saveza: (http://skolski-sport.hr/assets/files/obrazac_za_prijedlog_fpss.pdf  u odjeljku Fair play). Na taj će način događaj ući u konkurenciju za dobivanje godišnje Fair play nagrade školskog sporta.

Fair play događaj možete poslati koristeći web formu za slanje novinarskog izvještaja. Potrebno je samo označiti da je riječ o fair play događaju.

VREMENIK:

 • izvještaji, IPL novinara, sa poluzavršnih i nižih razina natjecanja za DP OŠ i SŠ u Poreču se objavljuju i „lajkaju“  do travnja 2018. godine u 11 sati.
 • objava nagrađenih, IPL novinara, do travnja 2018. godine.  – za DP OŠ i SŠ – Poreč
 • izvještaji, IPL novinara, sa poluzavršnih i nižih natjecanja za DP 5. i 6. razrede – Vinkovci se objavljuju i „lajkaju“  do svibnja 2018. godine u 11 sati.
 • objava nagrađenih, IPL novinara, do svibnja  2018. godine.  – za DP 5. i 6. razrede – Vinkovci

NAPOMENA:

Potičemo vas da obavijestite sudionike natjecanja da posjete skolski-sport.hr i naš Facebook profil. te da „lajkaju“ vaše vijest i našu stranicu.

Svakako pročitajte i

SVE SAM SHVATIO/LA I ŽELIM POSLATI SVOJ IZVJEŠTAJ – Klikni i pošalji