Dodatni bodovi za upis u srednju školu


Cijenjeni roditelji, staratelji,

kao što već znate učenici  osmih razreda osnovnih škola mogu pri upisu u neki od programa srednjih škola dobiti DODATNE bodove.

Dodatni bodovi mogu se dobiti po nekoliko kriterija, no mi ćemo se usredotočiti na kriterij uspjeha u sportu.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ( sada Ministarstvo znanosti i obraovanja) donijelo je 29. travnja 2015. godine  Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole. Za razliku od prijašnjih godina, Pravilnik koji je donesen 2015. i dalje je na snazi.  U tom je dokumentu jasno određeno tko i pod kojim uvjetima može dobiti dodatne bodove.

Klikni na link za preuzimanje Pravilnika.

Postoji i izmjene i dopune Pravilnika od 9. svibnja 2017.

U članku 17. tog dokumenta stoji:

Vrednovanje rezultata kandidata postignutih na sportskim natjecanjima

Članak 17.

(1)  Kandidatima  se  vrednuju  rezultati  koje  su  postigli  u  posljednja  četiri  razreda  osnovnog

obrazovanja  na  natjecanjima  školskih  sportskih  društava  koja  su  ustrojena  prema  Propisniku

Državnoga prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske, a pod nadzorom natjecateljskog

povjerenstva Hrvatskoga školskoga sportskog saveza.

(2)  Pravo  na  dodatne  bodove  kandidati  ostvaruju  na  temelju  službene  evidencije  o  rezultatima

održanih natjecanja školskih sportskih društava koju vodi Hrvatski školski sportski savez (HŠSS).

Pa nadalje stoji da će se osvojeno 1. mjesto vrednovati s 3 boda, drugo mjesto s 2 boda i treće mjesto s 1 dodatnim bodom.

Kako bi vam pomogli objasniti čemu o čemu se  u tom članku 17 radi. Praksa naime pokazuje, da roditelji ili uopće ne znaju da taj dokument postoji ili se ravnaju prema glasnima. Primjerice: „Čula sam da … ili… rekli si mi da može… „ i tome slično.

Obzirom da je riječ o upisu u srednju školu, a držimo da je to dovoljno ozbiljna stvar, te se cijeli posao mora shvatiti odgovorno i temeljito.

ipl-nog-cure-cakovec-2016 (5)

Dakle, u prvom stavku Članka 17. govori se o tome da će dodatne bodove dobiti učenici koji su u redovitom programu bilo koje osnovne škole u Republici Hrvatskoj u posljednja 4 razreda ostvarili neko od prva tri mjesta na Završnici Državnih prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske. Riječ je zadnjoj fazi natjecanja koje organizira Hrvatski školski sportski savez za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Molimo da UVAŽITE ČINJENICU da se radi o natjecanju ŠKOLSKIH SPORTSKIH DRUŠTAVA. To su natjecanja školskog sporta i NE BI IH SMJELI ZAMIJENITI S KLUPSKIM NATJECANJIMA.

Sada je vrijeme da se upoznamo o kojim je točno sportovima riječ.

U sustavu školskog sporta učenici OSNOVNIH ŠKOLA (sada ćemo samo o osnovnoškolcima, jer su oni relevantni za temu upisa u srednju školu) natječu se cijele godine, počevši od rujna pa sve do Završnice u svibnju u ovih 14 sportova:

FUTSAL (MALI NOGOMET)

KOŠARKA

RUKOMET

ODBOJKA

ATLETIKA

PLIVANJE

STOLNI TENIS

BADMINTON

GIMNASTIKA

KROS

JUDO

ŠAH

KARATE

STRELJAŠTVO

TAEKWODO

U školskoj godini 2018/2019  HŠSS je organizirao  tri  Otvorena prvenstva školskih sportskih društava za sportove streljašvo, karate i taekwondo.

U svim tim sportovima učenici se natječu EKIPNO, a ne pojedinačno i to u konkurenciji DJEČAKA I DJEVOJČICA.

IMG_2936

Jedino plasman naslova državnog prvaka (za koje se dobiva 3 boda) te plasmani 2. (2 boda) i 3. mjesta (1 bod) osigurati će dodatni bod/bodove učeniku ili učenici.

U članku 15. Pravilnika jasno je napisano da će se u obzir uzeti samo jedno, najbolje postignuće. Stoga, nije moguće zbrajati, primjerice, osvojeno prvo mjesto ove godine i osvojeno 3 mjesto prošle godine, što bi po toj računici dalo 4 dodatna boda.

Nažalost, takvo zbrajanje bodova nije moguće.

Štoviše, evidenciju o tome koje je mjesto i koje godine učenik s ekipom školskog sportskog društva osvojio na natjecanjima u sustavu školskog sporta, vrlo precizno vodi Hrvatski školski sportski savez.

Nakon završetka natjecanja, Hrvatski školski sportski savez podatke o uspjesima u sportu dostavlja u CARNet, koji onda te podatke ugrađuje u sustav za ON-LINE upise u srednju školu. Tom sustavu možete pristupiti ako u adresnu traku vašeg Internet preglednika upišete: https://www.upisi.hr

upisi-hr-screenshot

Nakon dobivanja korisničkog imena i lozinke, te pina učenik može pristupiti sučelju.

Podatak o broju dodatnih bodova na temlju plasmana na natjecanjima (ne samo sportskim) U TEKUĆOJ ŠKOLSKOJ GODINI biti će vidljiv nakon unosa podataka od strane Agencije za odgoj i obrazovanje te Hrvatskog školskog sportskog saveza. Ti upisi će se dogoditi sredinom lipnja, a bodovi će biti vidljivi čim se upišu u sustav ali ne prije 16.lipnja 2019.

Podaci o dodatnim bodovima na temelju uspjeha u sportskim natjenjima PROŠLIH godina mogu biti vidljiva u e-matici.

Potpuno stanje dodanih bodova biti će vidljivo nakon nakon 26. lipnja 2019. odnosno nakon mogućnosti prijeve obrazovnog programa.

Temeljem ODLUKE O UPISU UČENIKA U I.RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020.  od 20. svibnja 2019. godine utvrđeno jer da će  početak prijave obrazovnih programa biti 26. lipnja 2019. godine.

Svakako prije pročitajte sve informacije na portalu upisi.hr

 

Pratite informacije na upisi.hr i na našim mrežnim stranicama  skolski-sport.hr.

VAŽNO!!!!

Ako u e-matici primjetite da vaše dijet e nema dodatne bodove a znate da ima na njih pravo, odnosno ako i nakon 16.lipnja, a posebice nakon 29. lipnja primjetite da bodova u sustavu nema, svakako se javite telefonom ili još bolje e-mailom u korisničku podršku.

Ako primijetite pogrešku, pošaljite upit elektronskom poštom na [email protected]

ili na telefon : 01 6661 500

s  napomenom da navedete sljedeće podatke:

– Ime i prezime

– Korisničku oznaku

– Kontakt telefon/mobitel

– Detaljan opis problema uz sve informacije za koje smatrate da bi mogle pridonijeti bržem rješavanju upita.

Nakon toga, trebate samo čekati da se vaš problem riješe ljudi koji su za to zaduženi.

re_blah (14)

Nakon što se vaše dijete upisalo u srednju školu trebate po naputku u školu dostaviti neku dokumentaciju.

NE MORATE DOSTAVLJATI DOKUMENT KOJI ĆE POTVRDITI DA JE VAŠE DIJETE TE I TE GODINE OSVOJILO NEKO MJESTO NA NATJECANJU ŠKOLSKOG SPORTA, TE TIME OSTVARILO NEKI BROJ DODATNIH BODOVA ZA UPIS.

Takav dokument se nekada izdavao, ali od kada smo (HŠSS, MZO i CARNet) razmijenili podatke o učenicima i sve ugradili u portal UPISI.HR ne potrebe za izdavanjem nekog vjerodostojnog dokumenta.

Ma što negdje o tome suprotno čuli ili pročitali smatrajte neutemeljenim.

IMG_7441

I pri kraju, spomenuti ćemo neke od najčešćih zabluda koje se ponavljaju iz godine u godinu, a odnose se na dobivanje dodatnih bodova za upis u srednju školu, a na temelju uspjeha u sportu.

Problem  1.: „Moj sin je odličan sportaš i bio je prvak Hrvatske, a nema bodove?“

Objašnjenje:  Pohvalno je da je učenik sportaš, ali vjerojatno je riječ o klupskom sportu i sustavu natjecanja koje NE PROVODI HRVATSKI ŠKOLSKI SPORTSKI SAVEZ.

Problem 2.:  „Moja kćer trenira tea-kwon-do 5 puta tjedno i najbolja je u školi, i bila je prva na školskom natjecanju, a nema bodova“.

Objašnjenje: U potpunosti razumijemo roditelja koji shvate da sustav ne vrednuje uspjeh u sportu koji nije u sustavu školskog sporta. No, takvo je pravilo koje je ustanovilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.   Mi u HŠSS, možemo jedno strpljivo poslušati ljute roditelje, ali pravilo ne možemo promijeniti.

Problem 3.: „Moje dijete je bilo prvak grada, a nema dodatnih bodova?“

Objašnjenje: Vrednuje se isključivo plasman na Završnici Državnog prvenstva. Završnica je posljednje natjecanje u sustavu koje je opisano u Propisniku Državnog prvenstva. Sve faze natjecanja i plasmani  ostvareni na njima,  (sve počinje s međurazrednim,  gradskim, pa županijskim, pa među županijskim)  NE VREDNUJU SE ZA DODATNE BODOVE ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU. Vrednuje se samo plasman na Završnici Državnog prvenstva i Otvorenom prvenstvu Školskih sportskih društava.

Vaš HŠSS

re_ipl-bazen_1 (27)

8 thoughts on “Dodatni bodovi za upis u srednju školu

 1. poštovani,
  dijete mi trenira karte-kate od 2 razreda osnovne škole, dali karate ulazi u sportski savez, te dali je moguce kliknuti za potvrdu koja bi sluzila za upis u gimnaziju 2017/2018, podaci djeteta, Starčević Petra, 04.12.2002, karate klub 9 zmaj, RIJEKA
  lp

  • Nažalost, karate nije u sustavu školskog sporta, za sada. Kada će biti ovisi o tome hoće li tijela koja o tome odlučuju tako odlučiti. Pišite Svom žuapanijskom školskom sportskom savezu i/ili nama, Hrvatskom školskom sportskom savezu.
   Lp.

 2. Poštovani
  Moja kćer je sa zkk Vodice osvojila 2 mjesto na državnom prvenstvu iz košarke za mlađe kadetkinje. Da li dobija bodove i koliko?

  Hvala

 3. Molim Vas za informaciju o upisu u srednju Športsku gimnaziju.Sin završava ove godine osmi razred, prošle godine bili su školski prvaci države u atletici i viceprvaci u krosu, pa me zanima osim tri boda za prvo mjesto, dali mu se ti rezultati nešto drugačije boduju što se tiče Športske gimnazije i dali imaju veću vrijednost

  Lp

 4. Iako znam da mi ne mozete odgovoriti, odnosno da cete reci ‘mi ne propisujemo pravila’, smatram da bi, izmedu ostalih, i vi trebali biti malo aktivniji oko promjene pravila oko donosenja odluke za dodatno bodovanje nadarenih sportasa koji rezultate ostvaruju u klupskim sportovima. Moja kcer je drzavna prvakinja u veslanju i to u sportu koji je HOO svrstao u I. kategoriju sportova. S druge strane ima profesora iz tjelesnog koji ne podnosi djevojcice i ne samo da ih ne prijavljuje na školska sportska natjecanja, vec i na satu svu paznju posvecuje samo djecacima. Znaci, moja kcer koja trenira u pravilu 7 dana u tjednu i postize zapazene rezultate (a takve djece ima jos i u drugim klupskim sportovima), nemaju pravo biti nagradeni dodatnim bodovima za upis. Dragi moji, ne zelim potcjenjivati nikoga, ali oni koji propisuju pravila nemaju veze sa stvarnim zivotom niti su svjesni truda i odricanja djece kao sto je moja kcer. U kakvoj mi to drzavi zivimo?!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *