DRŽAVNO PRVENSTVO IZ BADMINTONA


Pitate li djecu koji im je najdraži sport, najčešći odgovori će biti nogomet, rukomet, košarka ili odbojka. Znatno manja količina djece prati ili se bavi badmintonom. U Umagu, 23.4.2018., na Državnom natjecanju za osnovne škole, okupili su se mladi ljubitelji badmintona koji su svoje sposobnosti u tom sportu odmjerili jedni protiv drugih.

Natjecanje je otvoreno govorom predsjednika tehničke komisije za badminton Damira Markuša koji je posebno naglasio kako je badminton jedan od najzapostavljenijih sportova u Hrvatskoj te svim natjecateljima poželio dobrodošlicu u Umag i dobru zabavu.

Prvo kolo obiju skupina je krenulo vrlo napeto i puno preokreta. U skupini A, nadmetali su se OŠ Novska i OŠ Julija Klovića. Količina mirnoće prevagnula je u stranu OŠ Novska koja je i odnijela pobjedu. U skupini B se je odvijala vrlo slična priča između OŠ Gustav Krklec Maruševec i OŠ Visoka. Natjecatelji iz Varaždinske županije svojom, vrlo eksplozivnom, igrom zasluženo uzeli pobjedu (3:1).Na ženskoj strani su potezi bili jednako senzacionalni i brzi kao i na muškoj. U skupini A, cure iz OŠ Lapad su pokazale što znaju protiv OŠ Sveti Matej te odnijele tri seta (3:0). Kako su zasluženo došle ovdje, pokazale su cure iz skupine B u kojoj su igrale OŠ Zdenka Turkovića te OŠ Đuro Ester. U igri su prevagnule nijanse sigurnosti i koncentracije zbog kojih OŠ Đuro Ester nosi pobjedu (0:3).

Drugo kolo započelo je ženskim utakmicama. U skupini A, vrlo brza i eksplozivna u igri, OŠ Novska slavila je nad OŠ Sveti Matej s rezultatom 3:0. Ni u skupini B nije bila drugačija situacija. Energična igra OŠ Julija Klovića rezultirala je pobjedom nad OŠ Zdenka Turkovića (3:0). U muškim skupinama, igra je u sva tri seta napeta. U skupini A, utakmica se koja je odvijala između OŠ Veli Vrh Pula i OŠ Novska. Višak smirenosti nalazio se je na strani OŠ Novska koja s rezultatom 3:1 nosi pobjedu. U skupini B odvija se vrlo slična priča. Kod, do sad vrlo eksplozivne ekipe OŠ  Gustav Krklec Maruševec, blagi pad koncentracije uzrokuje pobjedu OŠ Antun Gustav Matoš (0:3).

U posljednjem, trećem, kolu, lako se može primijetiti prilično velika doza nervoze zbog poluzavršnica te razigravanja za prvo i treće mjesto. Kod ženske skupine A, dosad vrlo smirena i uspješna, OŠ Novska upisala je još jednu pobjedu i to nad OŠ Lapad (3:0). Skupina B odjekivala je napetošću i već umornim uzdasima djevojčica OŠ Đuro Ester koje su slavile nad curama iz OŠ Julija Klovića. Kod muških A i B skupina, slobodno možemo reći da je ovo zasigurno bilo najatraktivnije kolo natjecanja kod dječaka. U skupini A, odvijala se borba između OŠ Julija Klovića i OŠ Veli Vrh Pula, tek u petom setu je odlučen pobjednik. Titulu pobjednika te utakmice, odnijela je OŠ Julija Klovića (3:2). U skupini B, takmičili su se OŠ Visoka i OŠ Antun Gustav Matoš. Pobjedu odnose dečki iz OŠ Antun Gustav Matoš s rezultatom 1:3.

Uslijedile su utakmice poluzavršnice. Utakmice poluzavršnice u muškoj kategoriji odigrane su između OŠ Antun Gustav Matoš i OŠ Julija Klovića te OŠ Novska protiv OŠ Gustav Krklec Maruševec. U prvoj utakmici, velika motiviranost se mogla primijetiti u obje momčadi. Svojom energičnom igrom, OŠ dobila je meč sa rezultatom 3:0. Kao utakmicu punu preokreta s pomalo nervoze možemo opisati susret OŠ Gustav Krklec Maruševec i OŠ Novska. Dečki iz Novske su upisali još jednu u nizu senzacionalnih pobjeda te se plasirali u finale (3:1). Ženski dio poluzavršnih utakmica bio je jednako uzbudljiv. U prvoj utakmici nadmetale su se djevojke iz OŠ Novska i OŠ Julije Klovića. Pobjedom nad zagrebačkom ekipom, možemo slobodno reći kako cure iz OŠ Novska  ulaze u finale zasluženom pobjedom (3:2). Koliko spretne mogu biti s reketom, pokazano je u drugoj poluzavršnoj utakmici u ženskoj konkurenciji u kojoj je pobjedu odnijela OŠ Đuro Ester pobijedivši OŠ Lapad rezultatom  (0:3).

U borbi za brončanu medalju u muškoj kategoriji, sudjelovale su OŠ Gustav Krklec Maruševec i OŠ Antun Gustav Matoš. Nakon odigranih pet setova, broncom su se okitili učenici OŠ Antun Gustav Matoš (3:2). Kod djevojčica, pobjedu su odnijele učenice OŠ Julija Klovića.

U obje finalne utakmice lako se je moglo primijetiti ogromno uzbuđenje uz malo nervoze. Brzinom, snažnim potezima, ali ponajviše pametnom igrom, s osvojena tri seta protiv OŠ Novska pobijedila je OŠ Julija Klovića (3:1) te su dečki osvojili titulu državnih prvaka. Ako su ikad postojale ikakve predrasude o curama i badmintonu, cure iz OŠ Đuro Ester su ih, sigurno sve pobijedile. Isto su tako pobijedile OŠ Novska rezultatom 1:3.

Natjecanje je završilo u vrlo pozitivnom ozračju u kojem su i podijeljene nagrade najboljima. Dvoje natjecatelja s zlatnom medaljom oko vrata smo uspjeli pridobiti kako bi iz prve ruke saznali njihova iskustva te mišljenja, pa čak i ambicije. Luka iz OŠ Novska i Nika iz OŠ Đuro Ester, su nam ispričali ponešto o svojim ambicijama te nam objasnili zašto su odabrali baš badminton kao trošak svog slobodnog vremena.

Nika i Filip, a i svi natjecatelji današnjeg natjecanja pokazali su veliku dozu sportskog duha u sebi te svima prisutnima, u Umagu, pokazali kako Hrvatska ima svijetlu badmintonsku budućnost.

Iva Hranilović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *