Održan Dan školskog sporta!


Zagreb, 28. rujna 2017. – Brojni hrvatski školarci danas su odlučili stati na kraj alarmantnim podacima i statistikama o zdravlju naše nacije. Svoju ljubav prema sportu i vježbanju pokazali su kroz brojne aktivnosti i vještine na prvom Danu školskog sporta u Areni Zagreb gdje se okupilo više od tri tisuće učenika osnovnih i srednjih škola iz 21 županije. Košarka, rukomet, tenis, nogomet, ples, gimnastika, hokej te razne borilačke vještine samo su mali dio sportskih aktivnosti koje su dio programa Hrvatskog školskog sportskog saveza, pokretača i organizatora ovog hvalevrijednog projekta.

Pokrenuli smo ovaj projekt kako bismo cijeloj Hrvatskoj poslali najvažniju poruku – zdrav način života važan je za zdravlje naše djece i učenika, a u konačnici čini i cijelu našu naciju zdravom. Ovo je prvi put da smo organizirali Dan školskog sporta, a prije svega, moramo se zahvaliti našoj Janici Kostelić, koja je prepoznala vrijednost i snagu ovog projekta. Pokrenuvši Vježbaonicu i Univerzalnu sportsku školu ove smo jeseni uključili 24 tisuće učenika koji će redovito, tijekom cijele školske godine, vježbati i baviti se sportom. Važno je naglasiti da su ovi programi potpuno besplatni, a sve se odvija pod stručnim nadzorom kineziologa. Cilj ovih programa nije da od naših učenika stvaramo vrhunske sportaše i olimpijce, već stvaranje zdravih navika kako bi svi skupa, u budućnosti, postali zdrava i sretna nacija“, – izjavio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Ovaj hvalevrijedan projekt nastao je u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza te u suorganizaciji Središnjeg državnog ureda za šport, a održava se u sklopu Europskog tjedna sporta te Europskog školskog sportskog dana pod sloganom #volimskolskisport. Riječ je o sportskom događaju kojim se žele promovirati aktivnosti Hrvatskog školskog sportskog saveza i to posebno osmišljenim programima koji potiču bavljenje tjelesnom aktivnošću kao alata za zdraviji razvoj djece i mladih. Program Univerzalna sportska škola, održava se već 11 sezonu i okuplja oko 16.500 učenika u 550 razrednih odjeljenja, a program Vježbaonica se već drugu godinu provodi u 250  razrednih odjeljenja s oko 7.500 učenika.

Više od 3000 učenika osnovnih i srednjih škola pozdravila je i Janica Kostelić, koja je obišla više od 35 raznih sportskih stanica na kojima su prezentirani brojni sportovi i vještine.

“Prekrasno je vidjeti svu ovu djecu kako se bave raznim sportovima, kako su aktivni i uživaju. Ovakvi prizori uvijek me vrate u djetinjstvo. Mislim da je izuzetno važno već od najranije dobi osvijestiti djecu koliko je bilo kakvo kretanje važno za njihovo zdravlje i približiti im sport kroz igru. U današnje vrijeme kad su svi zaokupljeni tehnologijom moramo im ponuditi alternativu, ukazati im na sve dobrobiti sporta i zato su ovi projekti izuzetno važni“, – izjavila je Janica Kostelić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport.

Na parketu Arene Zagreb vježbali su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole koji su prezentirali sve ono što rade u okviru Univerzalne sportske škole, dok su učenici od četvrtog do osmog razreda te učenici srednjih škola, prezentirali programe Vježbaonice. Posebnost programa Vježbaonica jest u tome da se nastavnici tjelesnog odgoja samostalno biraju aktivnosti kojima će se učenici baviti, ovisno o njihovim preferencijama i interesima. Programi Univerzalne sportske škole i Vježbaonice potiču najmlađe na sudjelovanje u tjelesnom vježbanju koje je besplatno. Edukativni programi nude priliku učenicima da zavole sportski način života, zdrav način života i upoznaju nove mogućnosti učenja, zabave i sadržajnog provođenja slobodnog vremena.

Učenici i njihovi voditelji dva su sata uživali u druženju, fotografiranju, plesu i dobrom raspoloženju. Tražili su se autogrami, posebno Janičini, a poseban “magnet” za mlade bila je mlada Riječanka, pjevačica i glumica u strelovitom usponu Mia Negovetić. Mia je na početku programa otpjevala hrvatsku himnu, a kasnije i dvije pjesme po njenom izboru.

Upoznajte školski sport!

Zavolite školski sport!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *