Dobitnici nagrada za doprinos razvoju školskog sporta


HŠSS je vrh piramide školskog sporta, rekao je predsjednik Nadzornog odbora Saveza Vladimir Mijić govoreći o njegovom razvoju kroz godine. Svi ljubitelji školskog sporta, s igračke ili gledateljske strane, i sami mogu potvrditi tu izjavu, ali i svjedočiti raširenosti te piramide i broju uključenih koji omogućavaju natjecanja od školskih do državnih, pa i međunarodnih razina. Zbog toga, HŠSS započeo je novu tradiciju – nagrađivanje svojih najboljih djelatnika. Nagrade za doprinos u razvoju školskog sporta u školskoj godini 2014./2015. dodijeljene su u tri kategorije: za osnovne škole, srednje škole i školske sportske institucije.
nagrada_2015_slika_1 (2)
Profesorica Ismeta Čerkez već trinaest godina radi u OŠ Bogumila Tonija u Samoboru te je članica ŠSD „Bogumilac“ koje je prošle školske godine ponijelo titulu najboljeg u Hrvatskoj. U školskoj godini 2014./2015. pod njenim vodstvom učenice 7./8. razreda osvojile su zlato na državnom natjecanju iz atletike, a jednako je uspješna bila judo ekipa. Njeni učenici su osvojili i srebro na državnom natjecanju iz atletike za 5./6. razrede te državnom prvenstvu u krosu, a svi ti uspjesi donijeli su joj nagradu u kategoriji osnovnih škola.
nagrada_2015_slika_1 (1)
Profesor Drago Siber je u razdoblju od 35 godina radnog staža u I. Gimnaziji Osijek   osvojio „Zlatnu značku“ za dugogodišnji i uspješan rad u sportskim aktivnostima, četiri nagrade „Uzor voditelja ŠSD srednjih škola“ i nagradu za „Uzor nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture“. U prethodnoj školskoj godini ŠSD „Gymnicus“ plasiralo se na državna natjecanja iz rukometa gdje su mladići osvojili 2. Mjesto i krosa u kojem su se djevojke smjestile na 15. Mjesto. Na tradicionalnoj manifestaciji školskog sporta „Školsko sportski dan“ u četiri finala učenici „Gymnicusa“ imali su četiri pobjede, a njihov voditelj osvojio je nagradu u kategoriji srednjih škola.

PARALELNI INTERVJU S DOBITNICIMA U KATEGORIJAMA OŠ I SŠ
IPL: Koliko ste dugo pripremali svoje ekipe, i koliko ste često trenirali?
Prof. Ismeta Čerkez: Atletska ekipa zajedno trenira od 5. Razreda, a već u šestom su osvojile prvo mjesto, koje su sad ponovile. Treninge smo imali dva do tri puta tjedno.
Prof. Drago Siber: Većinom učenici već treniraju u klubovima, a moj je zadatak skupiti ih, izabrati najbolje i onda se dalje pripremati, a treniramo tri puta tjedno.
IPL: Kako postižete ravnotežu između školskih i sportskih uspjeha, imate li posebne dogovore s profesorima i učenicima?
Prof. Ismeta Čerkez: S učenicima imam pravilo da mogu sudjelovati u natjecanjima samo ako imaju dobre ocjene, jer smatram da bi im natjecanja trebala predstavljati nagradu i poticaj za daljnji rad na oba polja.
Prof. Drago Siber: Imamo dogovor s profesorima o puštanju učenika na treninge, i svi su jako susretljivi kad su u pitanju treninzi i natjecanja, ali sve je kontrolirano da ne bi bilo iskorištavanja.
IPL: Zašto bi se svaki sportaš trebao uključiti i u školski, a ne samo klupski sport?
Prof. Ismeta Čerkez: Time učenik postaje dio jedne cjeline gdje društvo i prijatelji vide učenika na drugi način, kroz njegove sportske uspjehe, i sva natjecanja su iznimno emotivna, a učenici im uvijek srdačno pristupaju.
Prof. Drago Siber: Kako bi svojim talentom zaradio nešto i za školu koju pohađa, ali i zbog posebnog odnosa između prijatelja koji postaju suigrači.
IPL: Što je najbitnije za sportski uspjeh?
Prof. Ismeta Čerkez: Ljubav prema sportu koji trenirate je broj jedan.
Prof. Drago Siber: Talent, i sto puta više rada.
IPL: Najdraže natjecanje na kojem ste sudjelovali?
Prof. Ismeta Čerkez: DP iz atletike na kojem smo osvojili zlato.
Prof. Drago Siber: Srebrna državna prvenstva iz atletike, nogometa i rukometa.

nagrada_2015_slika_1 (3)
Predsjednik županijskog saveza školskog sporta Dubrovačko-neretvanske županije, Disciplinske komisije HŠSS i Tehničke komisije za mali nogomet pri HŠSS, sve to je profesor Boris Krstičević čime je zaslužio nagradu u kategoriji školskih sportskih institucija. U razgovoru s IPL-om otkrio nam je da su na Svjetskom prvenstvu u futsalu koje će se održati u Poreču sljedeće godine svi u jednakoj poziciji, te da je uvjeren kako će se naše ekipe još jednom pokazati kao fair playeri i sjajni talenti.

IPL novinarka: Nikolina Jurković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *